Torte po receptu iz I. svjetskog rata u Muzeju grada Zagreba

by Pekarski Glasnik

04.03.2015.

U Muzeju grada Zagreba, u povodu izložbe Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu održana je serija predavanja Humanost u ratu Zagreb 1914. – 1918.

Posebno mjesto u humanitarnim akcijama imale su torte. Naime zagrebačke gospođe koje su tijekom Prvog svjetskog rata radile u bolnici Crvenog križa pripremile su i 1916. godine objavile Kuharicu s receptima, čijom je prodajom prikupljana novčana pomoć u korist Crvenog križa u Hrvatskoj i Slavoniji.

Organizatori izložbe pripremili su za sve posjetitelje izložbe degustaciju torti imena Veliki rat i Svetozar Borojević, koje su napravljene prema receptima iz Kuharice. Posjetiteljima su također podijeljene i prigodne razglednice s fotografijom i receptima tih torti.

Za sve one koji nisu imali priliku posjetiti izložbu i degustirati torte donosimo recepte:

torta svjetski rat

Torta Svjetski rat 
15 dag maslaca pomiješati sa 15 dag šećera. Jedno po jedno, umiješati 6 žumanjaka. Dodati 15 dag prženih mljevenih badema, 3 table naribane čokolade, 1 jušnu žlicu krušnih mrvica i snijeg od 6 bjelanjaka. Od smjese ispeći dvije kore.
8 dag šećera pjenasto umutiti s 3 žumanjka, dodati 6 dag mljevenih oraha, snijeg od 3 bjelanjka i 2 dag krušnih mrvica. Od smjese ispeći koru i staviti je između dvije ranije pečene kore.
Kore povezati kremom: skuhati 4 žumanjka s 1/8 litre mlijeka u gustu kremu i ohladiti te pomiješati sa 7 dag maslaca.

torta borojevicTorta Borojević     
Pjenasto umutiti 25 dag šećera s 8 žumanjaka, te dodati 25 dag neoljuštenih naribanih badema, 2 jušne žlice krušnih mrvica i snijeg od 8 bjelanjaka. Tortu peći na visokoj temperaturi ¾ sata, ohladiti i izrezati na tri kore.
Krema: 15 dag maslaca istući s 20 dag šećera i umutiti s 3 table čokolade i 15 dag prženih naribanih badema.
Premazati kore i čitavu tortu kremom. Posipati tortu prženim usitnjenim bademima.

MGZ

Related Posts