TIM ZIP EXPO 2017., Zagreb, 14.-15.09.2017.

by Pekarski Glasnik

Povodom obilježavanja 25 godina svog rada, tvrtka TIM ZIP organizirala je premjerni sajam TIM ZIP EXPO, koji se je održao 14. i 15.09.2017. u Boćarskom domu u Zagrebu.
 
Najnovije tehnologije, opremu i sirovine za pekarstvo, slastičarstvo i konditorstvo uz Tim Zip predstavilo je 25 njihovih najznačajnijih poslovnih partnera iz devet europskih zemalja i Hrvatske.
Okosnica sadržajno bogatog programa sajma bila je cjelodnevna živa proizvodnja raznih pekarskih i slastičarskih proizvoda. U proizvodnji su sudjelovali pekari iz Austrije, Njemačke, Italije kao i pekari iz Hrvatske Ana Studen, Bruno Breški, Mihovil Barišić, Tomislav Bečić i Tihomir Šatrović.
 

 

 

 

Predstavnici dviju tvrtki članica Richemont kluba Hrvatske također su uživo pripravljali svoje proizvode: Renata Kruhan, vlasnica Pekarnice Zemljič, omogućila je pripremu i degustaciju svojih ukusnih tradicionalnih proizvoda, a Slastičarnica Vincek, predstavila je proizvode od ticcino mase kao i način dekoriranja torti.

Ovom dijelu programa znatno je doprinio svjetski stručnjak u pekarstvu Francois Wolfisberg, predsjednik Richemont kluba Švicarska kao i Jimmy Griffin, poznati pekarski majstor iz Irske. Dva značajna imena europskog pekarstva, pobjednici mnogih natjecanja, uložili su znatan trud i vrijeme kako bi Sajam učinili još atraktivnijim.
Gospodin Wolfisberg impresionirao je posjetitelje pripremom svojih poznatih proizvoda poput St. Gallois kruha, Salee au sucre i Petit boli du ler aout.
Delicija od malina i krušaka, 1,2 m dugačak Conger kruh kao i baguette u obliku morskog konjica u izvedbi Jimmija Griffina također su izazvali veliki interes publike.
 

 

U sklopu sajma organiziran je i stručni seminar na kojem su tri stručnjaka velikom broju zainteresiranih nastojali prenijeti svoje znanje i iskustvo o trenutno najaktualnijim temama struke.


Teme i predavači:
–  Marijan Katalenić, mr.: Budućnost kruha
– doc. dr. sc. Dubravka Novotni: Funkcionalna kisela tijesta
– dr. sc. Nikolina Čukelj: Primjena enzima u pekarstvu
 
Na sajmu je predstavljena i nova knjiga iz Tim Zip-ove biblioteke „Kruh za život“:
Suvremene tehnologije u pekarstvu i slastičarstvu – sirovine i proizvodi, autor Franje Klarića
 

 

 
Za vrijeme trajanja sajma održan je i 5. nagradni natječaj Zlatne ruke za najkreativniji pekarski i slastičarski uradak u RH.
 
Na Natječaj je prijavljeno 14 impresivnih radova koji su do najsitnijih detalja izrađeni od jestivih sirovina. Svi sudionici Natječaja, majstori tijesta i slastica, dobili su priznanje za sudjelovanje, a 3 najbolja rada u obje kategorije, pekarstvu i slastičarstvu, bila su nagrađena plaketama i vrijednim novčanim nagradama.
Ocjenjivački sud činili su predsjednik Uprave tvrtke TIM ZIP, Vladimir Bulić, oec. , glavni tehnolog TIM ZIP-a, dipl. ing. Franjo Klarić, prof. dr. sc. Duška Ćurić s Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nada Ivanjko, profesorica slastičarstva u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu i Jasminka Barić, strukovni profesor u Prehrambeno tehnološkoj školi u Zagrebu.
Ocjenjivačkom je sudu u procesu donošenja važnih odluka svojim sugestijama pomogao međunarodni majstor pekarstva Francois Wolfisberg.
Izložba umjetničkih radova bila je zasigurno jedan od najposjećenijih i najzapaženijih dijelova sajamskog sadržaja.
U želji da utjecaj na svijest i razvoj studenata Prehrambeno –biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bude što snažniji, dogovoreno je da se izložba radova još kratko vrijeme preseli u prostorije Fakulteta na adresi Pierottijeva ulica 6.
 

Pobjednici natječaja:
Pekarstvo:

1. nagrada – Ivan Cesar – Pekarnica Latica – Violina


2. nagrada – Damir Kregar – Čakovečki mlinovi – Vura


3. nagrada – Marin Mijacek – Pekarna Jagić – Tower bridge London
 
 
Ostali radovi u kategoriji pekarstva:
* Martin Topličanec, Ivan Žagar – Čakovečki mlinovi – Hiža


* Renata Kruhan – Pekarna Zemljič – Pozdrav jeseni


* Brankica Kruhan, Alojzija Kruhan – Pekarna Zemljič – Zagrebačke razglednice
    
Slastičarstvo:
1. nagrada – Anđelka Brnjarski, Anja Maltar, Iva Maltar – Slastičarnica Vincek – Čarobna šuma


2. nagrada – Maja Vincek – Ekos pekarnica – Zmaj


3. nagrada – Mario Vuković, Anita Horvat – Ekos pekarnica – Bajkovita šuma


3. nagrada – Monika Majcen – Slastičarna Monika – Vrijeme teče


 
Ostali radovi u kategoriji slastičarstva:
* Danijela Banušić – Naselje od medenjaka
* Adela Medica Jardas, Monika Udovičić – Radnik Opatija – „na sleme, na sleme… noga već sama beži“

* Ljiljana Bakula – Magnolia slastice – Moj svijet


* Vedrana Jurčić – Vedrana tortica – Čarobna priroda


Ovo događanje također je bilo prilika da se na jednom mjestu okupe brojni pekari i slastičari, razmjene iskustva iz proizvodnje te prokomentiraju aktualne teme iz branše.

 


 

Related Posts