Održani 10. međunarodni kongres ,,FLOUR-BREAD’ 19” I 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica ,,BRAŠNO-KRUH ’19”

by Pekarski Glasnik


U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Međunarodne udruge za znanost i tehnologiju žitarica (ICC), Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Međunarodne udruge ISEKI Food Association (IFA) te Međunarodne udruge Global Harmonization initiative (GHI), u razdoblju od 11.-14.06.2019. godine u Hotelu Osijek održan je 10. međunarodni kongres „Flour-Bread '19“ i 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica „Brašno-kruh ’19.“.
 
Ove godine jubilarni kongres „Flour-Bread ’19“ okupio je ukupno 250 istraživača i stručnjaka iz 15 zemalja uključujući Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Francusku, Hrvatsku, Litvu, Njemačku, Mađarsku, Poljsku, Republiku Kosovo, Srbiju, Sloveniju, Tursku, Ukrajinu te Sjedinjene Američke Države. Glavni cilj kongresa bio je prikazati najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica.

Iznimno bogat znanstveni program Kongresa obuhvatio je 6 plenarnih i 11 pozvanih predavanja te 14 usmenih i 53 posterska priopćenja. Obrađene su teme prerade i tehnologije žitarica s naglaskom na utjecaj klimatskih promjena na kvalitetu i prirast pšenice, mogućnosti uporabe otpada iz prerade žitarica kao potencijalne sirovine za proizvodnju novih prehrambenih, ali i drugih proizvoda, kao i procesuiranje ekstruzije.


 

Osim toga, ukupno 13 nacionalnih ili međunarodnih tvrtki predstavilo je svoje proizvodne programe, procesnu i laboratorijsku opremu.

U okviru stručnog programa održane su 3 radionice pod nazivima: „Recite da doniranju hrane“, „Nova pravila za označavanje zemlje podrijetla glavnog sastojka hrane” te „Kako sniziti glikemijski indeks proizvoda na bazi žitarica?“.


Program je zaokružen završnom konferencijom projekta „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ na kojemu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek sudjelovao kao partner.


Organizacijski odbor je na svečanom zatvaranju dodijelio priznanja pojedincima, organizacijama i tvrtkama za dugogodišnju potporu Kongresu „Brašno-kruh“.


 


 

 
  Izvor: www.ptfos.unios.hr


 
 

Related Posts