HAH: Obilježavanje Svjetskog dana hrane, Osijek, 13.-14.10.2016.

by Pekarski Glasnik

 

Hrvatska agencija za hranu (HAH) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske, organiziraju nacionalno obilježavanje Svjetskog dana hrane.
Tom prigodom, u petak, 14. listopada 2016. godine, s početkom u 10h, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, bit će održan međunarodni skup na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane “Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda moraju također.” (Program skupa…)
Ususret skupu, u četvrtak, 13. listopada, u 18:00h, u Kinu Urania u Osijeku, održat će se i besplatna projekcija dokumentarnog filma: “10 milijardi – što je na vašem tanjuru?“.
Ciljevi: Sigurnost hrane jedan je od najvećih problema vezanih uz klimatske promjene. Globalna populacija u stalnom je porastu, a očekuje se da će do 2050. godine doseći brojku od 9,6 milijardi. Kako bi se zadovoljila tako velika potražnja, poljoprivreda i prehrambeni sustavi trebat će se prilagoditi nepovoljnim učincima klimatskih promjena te postati otporniji, produktivniji i održiviji. Uzgoj hrane na održiv način znači usvajanje prakse koja proizvodi više koristeći manje, na istom području, racionalno iskorištavajući prirodne resurse. To također znači smanjenje gubitaka hrane prije dobivanja konačnog proizvoda ili maloprodaje, kroz niz inicijativa, uključujući bolju žetvu, skladištenje, pakiranje, transport, infrastrukturu, tržišne mehanizme, kao i institucionalne i pravne okvire. Stoga, FAO poziva zemlje da u svojim klimatskim akcijskim planovima stave naglasak na hranu i poljoprivredu te ulažu u ruralni razvoj.
Sudionici: Skup pruža predstavnicima nadležnih tijela, poljoprivrednim proizvođačima, predstavnicima industrije, organizacijama potrošača, znanstvenicima i ostalim sudionicima s područja Hrvatske i regije mogućnost susreta i razmjene iskustava te dogovora o budućoj suradnji vezano za navedenu problematiku.
Predavanja će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku, uz simultano prevođenje.
Sudjelovanje na skupu je besplatno za sve sudionike. Budući da je broj mjesta ograničen, prijava je obavezna, najkasnije do 10. listopada 2016.

Related Posts