Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, osim članka 25. stavka 2. ovoga Pravilnika koji stupa na snagu 1. veljače 2018. godine.
Člankom 25. stavkom 2. Pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica ograničava se udio soli u pečenom kruhu gotovom za konzumaciju na najviše 1,4 %. Razlog uvođenja ove odredbe je provođenje Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj koji ima za cilj postupno smanjivati unos kuhinjske soli u općoj populaciji Republike Hrvatske za prosječno 4% godišnje, sa sadašnjih 11,6 grama dnevno na 9,3 grama 2019. godine.
Sukladno čl. 2. ovoga Pravilnika, odredbe Pravilnika se ne primjenjuju na proizvode koji su zakonito proizvedeni i/ili stavljeni na tržište u drugoj državi članici Europske unije ili Turskoj ili koji su zakonito proizvedeni u državi koja pripada Europskom udruženju slobodne trgovine koja je potpisnica Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.
Napominjemo, da je Hrvatska gospodarska komora nakon održanog sastanka o reguliranju kuhinjske soli u kruhu sa predstavnicima nadležnih tijela i pekara u srpnju ove godine, predložila izradu vodiča/naputka kojim će se pojasniti dozvoljena odstupanja i druge nejasnoće vezane za Pravilnik o žitaricama i proizvoda od žitarica kako bi se proizvođačima, ali i inspekcijskim tijelima olakšala provedba Pravilnika. (HGK)

 

Related Posts