Tribina ISO forum croaticum: Znakovi kvalitete na hrvatskim proizvodima
HGK Zagreb, 29.09.2015

Kvaliteta proizvoda znači zadovoljstvo kupca

„Na zasićenomu modernom tržištu kojim vlada sve zahtjevniji potrošač, odluku o kupnji određenog proizvoda ili usluge svaki pojedinac donosi pokrenut svojim unutarnjim motivima, ali i vođen utjecajem brojnih vanjskih čimbenika. Hrvatska gospodarska komora to je prepoznala još prije 18 godina kada je uvela vizualno označavanje proizvoda i usluga znakovima Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Tako Komora svojim članicama pomaže da njihovi proizvodi i usluge budu prepoznatljivi na tržištu“, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher prilikom otvaranja tribine ISO FORUM CROATICUM na temu „Znakovi kvalitete na hrvatskim proizvodima“ koja je održana u utorak, 29. rujna, u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Glavni urednik portala Svijet kvalitete Darko Bošnjak smatra da su znakovi kvalitete ujedno žigovi kvalitete, marketinške oznake, vizualni kodovi, jamstveni žigovi, odnosno sinonimi za prednost na tržištu jer upućuju na određenu kvalitetu proizvoda, a imaju promotivnu i reklamnu funkciju te dokazuju da je proizvod zadovoljio zadane kriterije. U pravilu su potrošači spremni izdvojiti više novca za proizvod koji na sebi nosi neki znak kvalitete. Dodao je kako je za njega najbolja definicija kvalitete ona koja kvalitetu definira kao zadovoljstvo kupca.

 Na tribini su govorile i načelnica Sektora za označavanje i kvalitetu hrane Edita Volar-Pantić te Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije koje su predstavile kratki pregled institucija i neovisnih organizacija koje se pojavljuju kao rezultat postupaka vrednovanja prehrambenih proizvoda, bilo unutar institucionalnoga zakonodavnog okvira, bilo unutar dragovoljnog područja označavanja kvalitete proizvoda na hrvatskom tržištu.

 Neki od znakova kvalitete o kojima je bilo govora na tribini su: „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“ koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora; „Meso hrvatskih farmi“, „Mlijeko hrvatskih farmi“, „Svinjsko meso – dokazano podrijetlo“, „Med iz lijepe naše“, „Jaja hrvatskih farmi“ i „Kruh hrvatskih polja“ koje dodjeljuje Hrvatska poljoprivredna agencija; „Oznaka izvornosti“, „Oznaka zemljopisnog podrijetla“ i „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“ koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede.

 Predstavljeni su i uvjeti za dobivanje znakova kvalitete koji su definirani Pravilnikom o znakovima vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Pravilnikom su definirani opći kriteriji za ostvarivanje prava uporabe znaka, propisan je ustroj sustava, način podnošenja i postupak rješavanja zahtjeva, postupak stjecanja prava uporabe znakova,  postupak oduzimanja prava uporabe znakova te troškovi zaštite znaka.

 Iako zadnjih godina dolazi do sve većeg broja novih znakova, zaključeno je da je nužno podizanje razine informiranosti u području označavanja kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga kao dodane vrijednosti te podizanje razine obaviještenosti svih zainteresiranih strana o načinima stjecanja i održavanja oznaka te sadržaju i značenju oznaka kvalitete na proizvodima koji se nude potrošačima na odabir.

 „Kako bi se dodatno unaprijedio sustav znakova kvalitete, potrebna je veća edukacija potrošača o tome što takvi znakovi predstavljaju i koja je razlika između pojedinih znakova, a potrebno je i promotivnim aktivnostima podizati prepoznatljivost hrvatskih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu“, zaključila je voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom HGK Nevenka Gašparac.


Program:
11.00 – 11.30 Znakovi kvalitete u RH – uvodno izlaganje; 
                     Darko Bošnjak glavni urednik portala Svijet kvalitete
11.30 – 12.00 Znakovi kvalitete uređeni EU i nacionalnim propisima
                     Ministarstvo poljoprivrede
                     Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike
                     Božica Rukavina, pomoćnica ministra
                     Edita Volar-Pantić, načelnica Sektora za označavanje i kvalitetu hrane                       
12.00 – 12.30 Proizvodi hrvatskih farmi
                     Hrvatska poljoprivredna agencija
                     Dubravka Živoder, načelnica odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda
12.30 – 13.00 Znakovi kvalitete HGK „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“
                     Hrvatska gospodarska komora
                     Nevenka Gašparac, voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom
         13,00    Rasprava, pitanja

Related Posts