Srednja strukovna škola Vinkovci broji 810 učenika koji se školuju u 7 područja rada (strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo, graditeljstvo, osobne usluge, tekstil i ostale usluge). Imamo 33 razrednih odjeljenja o čijem odgoju i obrazovanju brine 74 nastavnika i 20 djelatnika u administrativno-tehničkoj službi. Obrazovanje se provodi redovno u trogodišnjim i četverogodišnjim programima, kao i obazovanju odraslih polaznika. Škola se svojim radom ističe na brojnim natjecanjima (županijskim i državnim) gdje učenici postižu zapažene rezultate, a isto tako učenici svojim radom sudjeluju na brojnim kulturnim manifestacijama u gradu kao i humanitarnim akcijama. Školi je 2004. g. dodijeljeno i priznanje “Šegrt Hlapić” kao najboljoj obrtničkoj školi u državi, 2006. g. škola je dobila Povelju Vukovarsko-srijemske županije povodom 120. obljetnice rada i postizanja izvrsnih rezultata u odgoju i obrazovanju, kao i brojna druga priznanja za uspješan rad. 2010. škola postaje članicom AEHT –e (European association of hotel and tourism schools).

U nastavku donosimo pregled zanimljivih događanja i postignutih uspjeha mladih slastičara u 2014 godini:

Zlatna jabuka 2014., Vinkovci 24.-25.04.2014.

HRVATSKI KUHARSKI KUP
Deseta, jubilarna Zlatna jabuka održavala se 24. i 25. travnja 2014. u Vinkovcima.

Zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske. Na predstojećem natjecanju, sudionici će imati zadatak pripremiti predjelo od junećeg hrbata sa mrkvom i sirom, glavno jelo  od svinjskog karea, gljiva, slanine te Podravkinog  kukuruza šećerca dok će u desertu morati koristiti naravno jabuku te orašaste plodove, tijesto i Dukatov svježi sir.

Na natjecanju su sudjelovali i učenici naše škole gdje su ostvarili zapaženi rezultat.
Kategorija B – Toplo jelo Ana Šinjori – Ilija Vrdoljak – 3 mjesto
Kategorija C – Desert Ksenija Sabo – Antonija Božić – 3 mjesto

Mentori učenicima bili su Ivica Ljubek, Ružica Šošić, Mario Janocik, Marija Bošnjak

sssvk zlatna jabuka 1 sssvk zlatna jabuka 2 sssvk zlatna jabuka 3

sssvk zlatna jabuka 4 sssvk zlatna jabuka 5 sssvk zlatna jabuka 6

sssvk zlatna jabuka 7 sssvk zlatna jabuka 8 sssvk zlatna jabuka 9


VINKOVAČKE JESENI 2014. I UČENIČKA ZADRUGA  „VRIDNE RUKE“

Kako  prethodnih godina, tako i ove naša škola sa učeničkom zadrugom „Vridne ruke“ sudjeluje na Gospodarskom sajmu povodom Vinkovačkih jeseni.  Učenička zadruga je osnovana 16. 02. 2011. u sklopu projekta Next Generation čiji partner je i naša škola. Cilj zadruge je osposobiti i pripremiti učenike za lokalno i regionalno tržište rada. Učenička zadruga „Vridne ruke“ se sastoji od tri sekcije: sekcija slastičara, sekcija kuhara i sekcija tekstilaca. Ove godine uz kuhare i tekstilce  veći dio prodajnog asortimana je pripremila sekcija slastičara koju čine slastičari svih razreda.
Uz redovito sudjelovanje na Gospodarskom sajmu povodom Vinkovačkih jeseni naša zadruga  sudjeluje i na županijskim smotrama učeničkih zadruga,  predstavljala se na Danima kruha i prisutna je na lokalnim sajmovima i manifestacijama (Božić u Vinkovcima, Rimski dani, Sajam zdravlja itd.). Tako smo i ove godine zahvaljujući voditeljici zadruge, nastavnici Mirjani Jakšić imali  jako lijepo uređen štand na Gospodarskom sajmu. Proizvode koje su pripremili učenici slastičari pod vodstvom Ružice Šošić, stručnog učitelja slastičarstva i kuhari pod vodstvom nastavnice Marije Bošnjak,  tijekom tri dana trajanja sajma  od 19. do 21. rujna  prodavali su uz nadzor nastavnika također učenici naše škole. Iz priloženih fotografija može se vidjeti priprema i pakiranje slatkih proizvoda za sajam, kao i štand.

Ružica Šošić, majstor slastičar

sssvk jeseni 1 sssvk jeseni 2 sssvk jeseni 3

 sssvk jeseni 4 sssvk jeseni 5  sssvk jeseni 6

sssvk jeseni 7 sssvk jeseni 8 sssvk jeseni 9


DANI TURIZMA I JABUKE, 20.10.2014.

20. 10. 2014. u našoj školi prigodno su obilježeni Svjetski dan turizma i Svjetski dan jabuke. Učenici slastičari 1. G,  2.G, i 3.F razreda pod mentorstvom Ružice Šošić, stručnog učitelja slastičarstva i u suradnji s učenicima turističke gimnazije pod mentorstvom Helene Voda, profesorice hrvatskog jezika su u školskom holu priredili nezaboravnu izložbu slastica od jabuka kao i demonstraciju razvlačenja vučenog tijesta i izrade savijače od jabuka od strane učenika slastičara te prodaju slastica. Učenici turističke gimnazije su priredili prigodne plakate  i recepture slastica koje su se prodavale te ih dijelili kupcima. Ovom prigodom sakupljeno je 493,00 kn koje će škola iskoristiti za nabavu potrebnih namirnica za praktičan rad učenika.
Pošto slika govori tisuću puta bolje od riječi slijedi zanimljiva galerija fotografija.
Ružica Šošić, stručni učitelj slastičarstva

sssvk jabuka 1 sssvk jabuka 2 sssvk jabuka 3

sssvk jabuka 4 sssvk jabuka 5 sssvk jabuka 6

sssvk jabuka 7 sssvk jabuka 8 sssvk jabuka 9


DANI HRVATSKOG KULINARSTVA 2014. KAMELIJA KUP, 18.-22.10.2014., Umag

Dani Hrvatskog kulinarstva središnja su nacionalna kulinarska manifestacija koja je ove godine po jedanaesti put održana i to pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika republike te Ministarstva turizma u Umagu. Cilj manifestacije je afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.
U Umagu u hotelu Sol Garden Istra od 18.-22. 10. održano je 11. Državno prvenstvo kuhara, 6. Državno prvenstvo slastičara, 9. Kamelija kup – natjecanje učenika srednjih škola u kuharstvu i slastičarstvu.
Pošto učenici naše škole – smjer kuhari i slastičari tradicionalno već godinama sudjeluju na Kamelija kupu i uvijek osvajaju visoka priznanja (zadnje dvije godine 1. mjesto), tako smo i ove godine sudjelovali u kulinarskom i slastičarskom natjecanju gdje smo i ove godine osvojili medalje.
Martina Alilović, slastičarka 3. F razreda pod mentorstvom Ružice Šošić, stručnog učitelja slastičarstva osvojila je 2. mjesto na temu Svečana torta za 12 osoba.
Ana-Marija Stanković i Estera Marić učenice kuhari 3. G osvojile su treće mjesto pod mentorstvom nastavnika kuharstva Maria Janocik.

sssvk kamelija 1 sssvk kamelija 2 sssvk kamelija 3


STEVTA PROJEKT: KELLI MAND, KATRIN PAANE I AILAR ADAMS IZ ESTONIJE U VINKOVCIMA
Praksa iz slastičarstva i kuharstva

U sklopu Stevta projekta Kelli Mand i Katrin Paane, te Ailar Adams iz Estonije borave u Vinkovcima, a mi smo ih zatekli u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima, gdje obavljaju praktični dio na odjelu slastičarstva pod vodstvom mentorice Ružice Šošić.
– Ovdje se radi o projektu Stevta koji je završio prije dva mjeseca, a u kojem sam i ja sudjelovala kao predstavnica Srednje strukovne škole Vinkovci za catering. Projekt je trajao dvije godine i završni sastanak je bio u Estoniji. U tom projektu mi smo stvarali nove nastavne jedinice za učenike u mobilnosti, odnosno za učenike koji idu na praksu u druge države. Naši učenici već su bili u Finskoj, Engleskoj, Estoniji i sad njihovi učenici žele doći kod nas. Tako je ovih troje učenika došlo u našu srednju strukovnu školu u Vinkovcima. Oni imaju iste nastavne jedinice kao i mi u Vinkovcima, tako da ćemo proći dijelove kuharstva, slastičarstva te ih na kraju testirati i popraviti gdje ima nedostataka. One su došle na četiri tjedna, dva tjedna bit će na praksi u slastičarstvu, dva dana tjedno u školi, a tri dana u tvrtki “Boso” u proizvodnji. Druga dva tjedna idu u restoran gdje će provesti praksu iz kuharstva, istaknula je Ružica Šošić, stručni učitelj slastičarstva.
sssvk stevta projekt


Prodaja Božićnih kolača, 17.12.2014.

17. prosinca 2014. u školskom holu je organizirana prodaja  božićnih kolača. Učenice slastičarke su sa učiteljicom slastičarstva Ružicom Šošić pripremile, prigodno zapakirale i prodavale poznate božične slastice. Bilo je tu: kućica od medenog tijesta, kuglofa sa suhim voćem, medenjaka, jestivih dekoracija za bor,  slatkih srca s marmeladom, paprenjaka, poznatog mandulata i drugih delicija koje su se sve prodale za nekoliko sati.  Kroz ovakav način učenici nauče ne samo kako napraviti slastice nego kako ih na što bolji način upakirati, prezentirati i prodati jer su  izgled i prezentacija slastice ključni za uspješnu  prodaju.

Ružica Šošić, stručni učitelj slastičarstva

sssvk bozic 1 sssvk bozic 2 sssvk bozic 3


ZLATO NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU AEHT, Beograd 17.-22.11.2014.

Kao i prošle godine Srednja strukovna škola Vinkovci je i ove godine sudjelovala na međunarodnom natjecanju AEHT – europsko udruženje hotelijerskih i turističkih škola čiji je član od 2010. Sudjelovala je sa svojom predstavnicom Klarom Drvenkar slastičarkom i mentorom Ružicom Šošić, te osvojila zlatnu medalju.
Natjecanje je održano u Beogradu od 17. studenog do 22. studenog 2014.  Na natjecanju je bilo prisutno više od 600 sudionika iz 100 europskih turističko ugostiteljskih škola i to iz 30 različitih zemalja.
Klara se natjecala na temu „Restoranski čokoladni desert s obavezno  temperiranom čokoladom za četiri osobe“. Pošto je cilj ovog natjecanja druženje, razmjena iskustava i timski rad tako se i Klara natjecala u timu s učenicom iz Italije. U slastičarstvu se natjecalo 30 učenika raspoređenih u 15 timova iz 15 zemalja komunicirajući na engleskom jeziku. Ovo je izuzetno iskustvo i uspjeh s obzirom na konkurenciju kako za Klaru tako i za mentoricu jer smo vidjeli gdje se mi kao škola nalazimo u europskim okvirima u slastičarstvu. Pošto je slastičarstvo deficitarno zanimanje ovo je velika prilika za promociju zanimanja jer slastičara nedostaje na tržištu rada.  Iza svakog velikog uspjeha stoji veliki i mukotrpan rad pa tako i iza ovog postignuća su tjedni svakodnevnog vježbanja i rada koji su na naš ponos urodili plodom.
Još jednom smo potvrdili pravilo da nisu sredstva i uvjeti presudni za uspjeh nego volja i mnogo predanog rada s ljubavlju prema onome što se radi.

Ružica Šošić
majstor slastičar, stručni učitelj slastičarstva

sssvk klara 4 sssvk klara 5

sssvk klara 6 sssvk klara 7

sssvk klara 3  sssvk klara 1  sssvk klara 2 


Related Posts