Hrvatski pekar 2016., XVI. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva, 08.04.2016., Varaždin, Hotel Turist

by Pekarski Glasnik

Hrvatski pekar logo

 

16. Kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva "Hrvatski pekar 2016." održava se u Varaždinu 08.04.2016.  Varaždinski kongres nastavak je dugogodišnje tradicije stručnih susreta hrvatskih pekara, ali i pekara iz cijele regije. Veliko priznanje je to, što je i ove godine visoki pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede RH, te stručni pokrovitelj Prehrambeno – biotehnološki fakultet Zagreb.
Ovogodišnji kongres ima nekoliko novosti. Naime već 20-tak godina u Hrvatskoj nema većih akcija valorizacije i ocjenjivanja kvalitete pekarskih proizvoda. Statistički podatak, da u Hrvatskoj radi 1.800 pekarnica zaslužuje svakako drugačiji pristup ovoj problematici, a ocjenjivanje koje je inicirala redakcija revije „Hrvatski pekar“ pod nazivom „Hrvatska pekarska kvaliteta“  svakako je jedan značajan korak. Eminentna ekipa hrvatskih stručnjaka, među kojima su stručnjaci Prehrambeno biotehnološkog fakulteta ocijenila je kvalitetu 150-tak hrvatskih pekarskih proizvoda, a svaki od proizvoda je imao mogućnost dobiti jednu od tri medalje i diplome. Odaziv pekara je bio izuzetno dobar. U susjednoj Sloveniji također postoji slično događanje, a riječ je o pekarskom događaju godine. Medalje će biti svojevrsna priznanja za dugogodišnji tehnološki i kreativni pristup pekarskoj proizvodnji, ali i prilika da se potrošaču i kupcu predoči na prodajnom mjestu preslika diplome o kvaliteti proizvoda koji svakodnevno konzumiraju.
Kongres „Hrvatski pekar“ godinama iz zaborava izvlači izvorne, hrvatske pekarske i pekarsko-slastičarske proizvode, pa će tako biti i ove godine. Predstavit će se podravski proizvod virovska mazanica koja se sprema za brendiranje i zaštitu. Uz degustaciju virovske mazanice tu su i druge degustacije pekarskih proizvoda iz Hrvatske i drugih zemalja, s naglaskom na upoznavanje novih proizvoda, kao i niz stručnih predavanja.
Osnovna tema kongresa: Nova stremljenja u modernom pekarstvu

 

 

Related Posts