Conpasta 2018., Međunarodni kongres tjesteničarstva, Karlovac, 08.11.2018.

by Pekarski Glasnik

 

Međunarodni kongres tjesteničarstva „Conpasta 2018.“ održat će se u četvrtak, 08.11.2018. u Karlovcu. Program sadrži predavanja, degustacije te natjecanje kuhara seniora i učenika srednjih kuharskih i prehrambenih škola Hrvatske. U ocjenjivačkom sudu su Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivača HKS-a, Branko Žufika, akademik kulinarstva, Erich Glavica master chef i Ivan Borovac predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije.

Hrvatska – koju mnogi s pravom nazivaju “najljepšim europskim vrtom” – nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina; šurlice, fuži, taškrle, pljukanci, trganci, ščipanci…. Odavno je poznato da je tjestenina dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske, tjesteničarske ponude. Podstrek nam daju informacije da unatrag 10-tak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan naše granice, a ne samo od strane turista koji posjećuju našu zemlju. Vrijeme je da napravimo iskorak te da započnemo terminološki koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“. Tjestenina, pašta, itd. je dio naše svakodnevnice, bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimica i bogatih i siromašnih, i gurmana, ona je srce kulinarstva. Ovim kongresom želimo da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu.
Nadamo se da će vam ova tema biti dovoljno intrigantna, aktualna i poticajna, kako bi se priključili našim zajedničkim naporima da dademo odgovarajući doprinos stručnoj i praktičnoj misli o priči o tjestenini uopće, te posebice o njenom značaju i ulozi u tradicijskoj gastronomskoj baštini u suvremenom hotelsko-turističkom sektoru Republike Hrvatske, poručuju organizatori.

U 15 sati u središtu Karlovca organizator priprema 600 besplatnih porcija raznih jela s tjesteninama za građane Karlovca, kao promociju tjesteničarstva.
Jela priprema šest vrsnih kuhara.

Za sve zainteresirane za natjecanje u nastavku donosimo linkove na program i prijavnice:

Related Posts