Tržište pšenice, kukuruza i soje u svijetu u studenom 2014.

1. IGC Index za žitarice i uljarice (GOI) ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec
2. Pšenica – Proizvodnja u 2014. godini premašiti će prošlomjesečnu prognozu
3. Kukuruz – Proizvodnja kukuruza u 2014. godini premašiti će prognozu prethodnog mjeseca većinom zbog povećane žetve u Kini, EU i Meksiku
4. Soja – Svjetska proizvodnja povećat će se za 8,5% u usporedbi s prethodnom godinom postavljajući time rekord svih vremena

PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE
IGC Index za žitarice i uljarice (GOI) krajem studenog ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec. Perspektiva za velike globalne zalihe rezultirala je trenutačno blažim trgovanjem sojom, kukuruzom, pšenicom i rižom na izvoznim tržištima, iako su dnevna zbivanja ponekad bila volatilna, osobito kod soje.
PŠENICA:
Proizvodnja pšenice u 2014. godini premašiti će prošlomjesečnu prognozu naviše prvenstveno radi značajnog povećanja proizvodnje u EU i Rusiji, a usprkos padu u Brazilu, Turskoj i SAD-u. Potrošnja će rasti najbržim tempom zabilježenim unatrag tri godine radi nižih cijena te velikog rasta u potrošnji stočne hrane.
Trgovanje u 2014/15 će oštro pasti zbog prisutnosti veće domaće proizvodnje pojedinih zemalja što onda ograničava uvoz kod mnogih uvoznica, posebno kod Kine i država Sjeverne Afrike. Zalihe (zaključno s 2015. god.) biti će pojačane ovogodišnjom rekordnom proizvodnjom s najvećim povećanjem u EU (+ 6 milijuna t), Indiji (+ 5,9 milijuna t), Rusiji (+ 3,3 milijuna t) i Kini (+ 3 milijuna t).
KUKURUZ:
Proizvodnja kukuruza u 2014. godini premašiti će prognozu prethodnog mjeseca većinom zbog povećane žetve u Kini (+ 2,2 milijuna t), EU (+ 1,5 milijuna t) i Meksiku (+ 1,5 milijuna t), a usprkos padu u SAD-u (-1,7 milijuna t).
Potrošnja u sezoni 2014/15 značajnije će se povećati nego što je bilo predviđeno prošlog mjeseca, uglavnom radi povećane uporabe za stočnu hranu u EU i Meksiku.
Trgovanje u 2014/15 značajno će se smanjiti prvenstveno zbog nižeg uvoza u zemlje EU (od -6 milijuna t) što predstavlja većinu očekivanog pada. Zalihe (zaključno s 2015. god.) popeti će se na najvišu zabilježenu razinu, potaknute rekordnom svjetskom proizvodnjom u 2014. i oštrim skokom u američkim zalihama od dodatnih 19,6 milijuna tona.
SOJA:
Prognoza za proizvodnju soje blago je porasla zbog prinosa u SAD-u koji su bili veći od očekivanih. Svjetska proizvodnja u usporedbi s prethodnom godinom povećat će se za 8,5 posto, postavljajući time rekord svih vremena.
Prognoza potrošnje ostaje nepromijenjena. Povećanje iz prošle sezone procijenjeno je na 5,3 posto, što je tek nešto manje nego što je zabilježeno u sezoni 2013/14.
Trgovanje za 2014/15 godinu ostaje gotovo nepromijenjeno što potvrđuje minimalni rast od oko 3 posto u odnosu na 2013/14, a uglavnom se odražava kroz veću potražnju za uvoz u Kinu te povećan izvoz iz SAD-a.
Prognoze zaliha za 2014/15 neznatno su promijenjene u odnosu na prethodni mjesec, što potvrđuje očekivani oporavak u odnosu na prethodnu godinu, a uzrokuje ju popunjenost zaliha u SAD-u i Brazilu.
Izvor: Tisup


Tržište pšenice, kukuruza i soje u svijetu u listopadu 2014.

1. Pšenica- svjetsko tržište stabilnije tijekom listopada
2. Pšenica- očekuje se porast potrošnje od 2.2 posto u sezoni 2014/15, zbog snažnog povećanja potrošnje u stočarskom sektoru
3. Kukuruz- zabrinutost zbog kašnjenja žetve u SAD-u pridonijela je solidnom povećanju cijena kukuruza
4. Soja- svjetske izvozne cijene soje bile su slabije tijekom listopada

PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE
Pšenica: Iako su cijene ostale blizu četverogodišnjeg minimuma, svjetsko tržište žitarica bilo je stabilnije tijekom listopada. Bilo je nešto pojedinačnih vijesti vezanih uz pšenicu, međutim cijene su odgovorile jačanjem uglavnom u drugim robama, posebice kod kukuruza. Svjetska raspoloživost vrhunske klase krušne pšenice je manja te stoga nastavlja podupirati više cijene. Također, smanjeni izgledi za proizvodnju u Australiji potaknuli su blagu zabrinutost. Jesenska sjetva za svjetsku žetvu 2015/16 većinom bilježi dobar napredak, ali ne baš idealni uvjeti u nekim regijama, posebno u područjima SAD-a pod mekom crvenom ozimom pšenicom, kao i u Rusiji i Ukrajini, predviđaju ipak skromniju cijenu.
Očekuje se porast potrošnje od 2.2 posto u sezoni 2014/15, koja je pojačana snažnim povećanjem u stočarskom sektoru te potpomognuta bogatim zalihama stočne pšenice. Trgovanje u 2014/15. predviđa sklapanje ugovora na nižim razinama cijena
od očekivanih i to većinom u Kini, Egiptu, Meksiku i Maroku.
Predviđaju se i najviši nivoi zaliha (završavajući u 2015.) unatrag dvanaest godina. Preobilni urodi pojačavaju zalihe prvenstveno u Kini, Indiji i Ruskoj federaciji.
Kukuruz: Zabrinutost zbog kašnjenja žetve u SAD-u pridonijela je solidnom povećanju cijena kukuruza. Ipak, u očekivanju velikog globalnog uroda, kvote su ostale blizu njihovog najnižeg nivoa u četiri sezone. Iako kasne, rani rezultati žetve SAD ukazuju na vrlo visoke prinose, što dodatno povisuje službenu prognozu za proizvodnju. Sadnja pšenice u Argentini dobro napreduje, ali visoki troškovi u odnosu na druge usjeve, osobito soje, mogli bi smanjiti predviđene zasijane površine. U Brazilu, radovi na polju spriječeni su zbog vrlo suhog vremena u nekim dijelovima, pojačavajući nagađanja o gubitcima na urodu.
Proizvodnja kukuruza u 2014. godini povećala se, korigirana nakon smanjene prognoze za proizvodnju u Kini, manje od
očekivanja za listopad.
U odnosu na prošlu sezonu, očekuje se značajno povećanje potrošnje u sezoni 2014/15., usprkos malim izmjenama naniže, potaknutih revizijom u Kini i EU.
Očekuje se i pad trgovine u 2014/15, većinom radi smanjenog uvoza od strane EU. Zalihe (završavajući u 2015.) oštro će se povećati u očekivanju obilnog uroda, posebno u SAD-u, gdje zalihe kukuruza mogu narasti na preko 20 miliona tona.
Soja: Svjetske izvozne cijene soje bile su slabije tijekom listopada. Iako je zabrinutost za vremenske uvjete kod ključnih proizvođača i stabilni interesi za kupnju soje davali podršku cijenama kroz prvu polovicu listopada, ipak su tržište nastavili pritiskati izgledi za rekordne prinose te velika raspoloživost izvoza. U novije vrijeme, svježa potražnja za izvozom podupire cijene, ali ukupni dobici su ograničeni poboljšanjem uvjeta u SAD-u i Brazilu.
Izvor: Tisup


Tržište pšenice, krupnozrnih žitarica i uljarica u svijetu u rujnu 2014.

1. Predviđena proizvodnja rekordnih 717 milijuna tona pšenice
2. Prognozira se rekordno visoke zalihe te ispodprosječna potrošnja kukuruza
3. Svjetsko tržište soje pod pritiskom bogate ponude i slabih izgleda za potražnju

PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE
Pšenica
Usprkos manjem urodu u sjevernoj Americi, Australiji i istočnoj Aziji, veći urod očekuje se u Europi, zemljama crnomorske regije te Kini pa je predviđena proizvodnja rekordnih 717 milijuna tona pšenice. Visina svjetskih zaliha mogla bi doseći petogodišnji maksimum, sa doprinosima iz EU, SAD-a, Crnomorske regije. Također, očekuje se povećanje zaliha najvećih izvoznika drugu sezonu zaredom. U tijeku je sjetva zimskih usjeva za sezonu 2015/16 na sjevernoj polutki. Uvjetna projekcija za sljedeću sezonu pokazuje blago povećanje svjetskih površina pod pšenicom u odnosu na prošlu godinu. Usprkos bogatim mogućnostima i ograničenoj potražnji na tržištu, cijene niske i srednje kvalitetne pšenice kretale su se u rujnu uglavnom na niže.
Kao kontrast, kotacije za durum pšenicu te proljetnu sjeverno-američku krušnu pšenicu ustalile su se usprkos stalnim problemima s kvalitetom.
Kukuruz
Stanje je većinom bez promjene u usporedbi s cijenama iz kolovoza, a prognoziraju se rekordno visoke zalihe te ispodprosječna potrošnja. Također, predviđa se povećana proizvodnja u SAD-u, EU i Rusiji zbog dobrog žetvenog potencijala. U Kini se očekuje prvo smanjenje unatrag pet godina zbog šteta od suša.
Također, vjerojatno je jačanje izvozne konkurencije radi prodaje zaliha sa sjeverne polutke, te radi aktualne žetve 2014/15. u SAD-u i Crnomorskoj regiji. Prema IGC GOI pod-indeksu za kukuruz izvozne cijene pale su peti mjesec zaredom, na najnižu razinu od lipnja 2010. godine.
Uljarice
Iako je sadnja soje tek započela u dijelovima Brazila, a za nekoliko tjedana počet će i u Argentini, očekuje se nagli porast svjetske proizvodnje u sezoni 2014/15. Predviđanjem oštrog povećanja prinosa u SAD-u, prognozira se ukupna proizvodnja od 310 milijuna tona, što je povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Svjetska tržišta su pod pritiskom bogate ponude i slabih izgleda za potražnju, uključujući mogućnost gomilanja velikih zaliha kod izvoznika. Prognozira se pad svjetske proizvodnje uljane repice 2014./15. za 2% u odnosu na prethodnu sezonu, a rekordni urod u EU samo djelomično služi kao protuteža oštrom padu u Kanadi. Zbog manje kupnje od strane EU-a i Kine, očekuje se smanjenje svjetske trgovine za 14% u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Tisup


 

Tržište pšenice, krupnozrnih žitarica i uljarica u svijetu u kolovozu 2014.

1. Obilne zalihe presudile visini međunarodnih cijena pšenice, kukuruza i soje
2. Proizvodnja kukuruza u 2014. približava se prošlogodišnjem rekordu
3. Preliminarna prognoza za proizvodnju soje bilježi rast od 9 posto u sezoni 2014/15 na dosad najviši zabilježeni maksimum
4. Svjetsko tržište pšenice tijekom kolovoza bez jačih potresa cijena
5. Svjetske izvozne cijene kukuruza pale su na četverogodišnji minimum tijekom kolovoza

PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE
Obilne zalihe presudile su visini međunarodnih cijena pšenice, kukuruza i soje. Od ovako iznimno bogate žetve očekuju se natprosječne ili čak rekordne razine zaliha tih usjeva. Iako su svjetske zalihe riže ostale izdašne, pojačana potražnja za uvozom potaknula je trgovinske kvote za rižu. Proizvodnja pšenice u 2014. godini veća je nego što se predviđalo ranije te je u rangu s prošlogodišnjim rekordom, prvenstveno zbog poboljšanih izgleda za usjeve u Kini, CIS-u i SAD-u. Potrošnja u 2014/15 rasti će bržim tempom nego u prethodne dvije sezone, uz potporu nižih cijena i dovoljno zaliha. Prognoze za zalihe (završavajući u 2015.god.) značajno su povećane do svoje, do sada najviše,razine od 2010. godine.Proizvodnja kukuruza u 2014. približava se prošlogodišnjem rekordu, a općenito jako povoljni uvjeti predviđaju nikad dosad zabilježeni maksimum kod najvećeg proizvođača kukuruza na svijetu, SAD-u. Potrošnja u 2014/15. godini povećava se za 3 posto, ponajviše pod utjecajem snažnog rasta potražnje za stočnom hranom. Trgovina će vjerojatno malo pasti u sezoni 2014/15. radi manjeg uvoza od strane EU, Kine i Egipta. Zalihe (završavajući u 2015.god.) podignute su na rekordne razine, upućujući time na odlične sezonske izglede za obilnu žetvu kod vodećih zemalja proizvođača, posebno u Kini i SAD-u.Preliminarna prognoza za proizvodnju soje bilježi rastod 9 posto u sezoni 2014/15 što je dosad najviši zabilježeni maksimum. Najveći prinosi očekuju se u SAD-u, iako su izgledi pozitivni i za druge ključne proizvođače. Predviđa se povećanje globalne potrošnje za 6-7 posto u 2014/15. godini, što je povećanje od 4,7 posto u tekućoj sezoni. Također, predviđa se samo skromni porast trgovine, usprkos velikoj raspoloživosti soje u većim zemljama uvoznicama. Očekuje se snažni skok zaliha u 2014/15 godini i to najviše u dvjema glavnim zemljama izvoznicama, Brazilu i SAD-u.
KRETANJA
PŠENICA: Uvjeti za pšenicu ostaju uglavnom povoljni. U sjevernoj hemisferi proljetna pšenica je u fazi sazrijevanja ili spremna za žetvu. U Kazahstanu, Rusiji, SAD i Kini uvjeti su uglavnom dobri. U Kanadi su uvjeti miješani zbog viška vlage te hladnog vremena. Na južnoj polutki pšenica je uglavnom u vegetativnoj ili reproduktivnoj fazi. U Australiji, uvjeti su se pogoršali u zapadnim i južnim krajevima zbog nedostatka kiše tijekom kolovoza. Iako se uvjeti za rast pšenice stabilizirali u nekim sjeveroistočnim područjima dolaskom kiša u kolovozu, izgledi za prinos ostali su negativni radi suhog lipnja i srpnja. U Argentini postoji određena zabrinutost zbog viška oborina, dok su u Brazilu uvjeti povoljni i zasađena područja dobro napreduju.
KUKURUZ: Ukupni uvjeti za kukuruz su povoljni. U južnoj hemisferi, sezona je završena. U sjevernoj polutki uvjeti su vrlo dobri zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, posebno u EU i SAD-u. U Kini, Rusiji i Ukrajini postoji određena zabrinutost zbog vrućeg i vrlo suhog vremena.
SOJA: Ukupni uvjeti uzgoja soje su dobri. U južnoj hemisferi sezona je završena. U sjevernoj hemisferi, uvjeti su izuzetni u SAD-u, gdje se očekuje proizvodnja koja će znatno nadmašiti prethodni rekord. U Kini su uvjeti općenito povoljni, iako postoji zabrinutost u sjeveroistočnoj regiji zbog suhih vremenskih uvjeta. U Kanadi uvjeti su mješoviti radi kontinuiranog hladnog i vlažnog vremena.
CIJENE
Pšenica: Svjetsko tržište je tijekom kolovoza uglavnom ostalo bez jačih potresa cijena, sudeći po izgledima za rekorde u globalnoj proizvodnji. Međutim, promjena na tržištu moguća je radi problema s kvalitetom pšenice u nekim područjima, posebno u EU. Također, brigu pojačava i sukob u Ukrajini. Sveukupno gledajući, IGC-ov indeks za pšenicu smanjen je za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Kukuruz: Svjetske izvozne cijene kukuruza pale su na četverogodišnji minimum tijekom kolovoza, pod pritiskom predviđanja ogromnih svjetskih zaliha. Uz tako jaku ponudu na tržištucijene su bile niske kod svih glavnih izvoznika. IGC-ov indeks za kukuruz pao je za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Riža: IGC-ov indeks za rižu povećao se za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Iako su vrijednosti u Vijetnamu i Indiji ostale stabilne ili umjereno niže, ova promjena javlja se prvenstveno radi viših cijena riže u Tajlandu, potpomognutih malih mogućnostima izvoza te jakom inozemnom potražnjom u blizini.
Soja: Jako povoljna predviđanja za usjeve soje u SAD-u stvaraju pritisak na svjetske cijene kao i mišljenje da će se takvo stanje proširiti ina iduću žetvu u Južnoj Americi. U SAD-u, solidna potražnja za izvozom podržava dosadašnju razinu cijena, a izvozne kvote povećane su zbog rekordnih prognoza za žetvu time povećavajući vjerojatnost značajnog oporavka zaliha soje tijekom tržišne godine 2014/15. (za rujan / kolovoz). IGC-ov indeks za soju pao za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Izvor: Tisup


 

Tržište pšenice, krupnozrnih žitarica i uljarica u svijetu u travnju 2014.

1. Tijekom travnja izvoz pšenice iz EU ostao je visok
2. Ukupna svjetska proizvodnja kukuruza vjerojatno će biti manja za 2% u odnosu na prethodnu sezonu
3. Svjetska će proizvodnja soje vjerojatno doseći apsolutni maksimum do sada, unatoč tome što se predviđa nešto manja proizvodnja nego prošli mjesec
4. Rastući rizik od El Niño-a mogao bi omesti uzgoj u narednim mjesecima kritičnima za razvoj usjeva, pa bi tržište moglo reagirati povećanom volatilnošću

KRETANJA:
IGC-ov indeks cijena žitarica i uljarica nešto je viši ovaj mjesec, kao posljedica povećanih indeksa soje i kukuruza čije je povećanje nadjačalo pad indeksa cijena pšenice i ječma. Predviđanje ukupne proizvodnje žitarica i uljarica za sezonu 2014/15 smanjeno je za 14 milijuna tona na 1935 milijuna tona. Većinom je to rezultat smanjenih očekivanja proizvodnje kukuruza u SAD-u za 10 milijuna tona kao rezultat odgađanja sjetve i prenamjene dijela površina za sjetvu soje. Ukupna svjetska proizvodnja kukuruza sada se očekuje za 2% manja u odnosu na prethodnu sezonu, a porast krajnjih zaliha u odnosu na prethodnu sezonu sada je nešto skromniji (+3%) u odnosu na očekivanja iz prošlog mjeseca (+10%). I dalje je prisutna zabrinutost za razvoj usjeva pšenice zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, posebno za ozimu pšenicu u SAD-u. Ukupna predviđanja za svjetsku proizvodnju pšenice u sezoni 2014/15 i dalje su dosta dobra. Unatoč povećanju cijena sredinom mjeseca, pod utjecajem vremenskih neprilika u SAD-u, na mjesečnoj su razini ipak pale za 2% u odnosu na prethodni mjesec. Proizvodnja u 2014/15 očekuje se niža za 2% u odnosu na rekordne prinose prošle sezone. Također se očekuje pad krajnjih zaliha sezone za 4 milijuna tona. Uvozna potražnja će vjerojatno biti smanjena jer se očekuje pad kineske potražnje u odnosu na neuobičajeno visoku razinu u sezoni 2013/14. Unatoč tijeku žetve na južnoj polutki, za sezonu 2013/14 i dalje se očekuju rekordna proizvodnja i trgovina, a svjetske bi zalihe trebale biti nešto manje obilne nego se prethodno očekivalo. Dok su prognoze za žetvu u Brazilu i dalje povoljne i očekuju se čak i povećani urodi, očekivani prinosi u Argentini dodatno su smanjeni zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Ipak obje proizvodnje očekuju se na rekordnim razinama. Market Focus očekuje povećanje površina za sjetvu soje u SAD-u za 6% u sezoni 2014/15 potaknuto povoljnim odnosom cijene soje i kukuruza. Rana predviđanja za sezonu 2014/15 za glavne žitarice ukazuju na relativno stabilne zalihe unatoč rastućoj potrošnji. Ipak nestabilnost vremenskih i geopolitičkih prilika u crnomorskoj regiji utjecale su na smanjenje uglavnom pozitivnih predviđanja. Dodatno tome rastući rizik od El Niño-a mogao bi omesti uzgoj u narednim mjesecima kritičnima za razvoj usjeva, pa bi tržište moglo reagirati povećanom volatilnošću.
PŠENICA:
IGC-ov indeks cijena pšenice pao je za 2% u odnosu na prošli mjesec. Posljedica je to prevladavanja povećanih zaliha i pozitivnih očekivanja od žetve 2014. nad zabrinutošću zbog nepovoljnih vremenskih i geopolitičkih prilika u crnomorskoj regiji. Očekuje se pad svjetske proizvodnje za 2% na 697 milijuna tona u sezoni 2014/15. Posljedica je to očekivanih normalnih prinosa u odnosu na rekordne u sezoni 2013/14. Najveći pad proizvodnje primjetan je u Kanadi. Smanjenje zalihe kod najvećih izvoznika doprinijele su blagom padu predviđenih krajnjih zaliha za sezonu 2014/15 u odnosu na prethodnu sezonu. Zalihe dostupne za izvoz trebale bi biti nešto niže, prvenstveno zbog smanjenja u Kanadi, Ukrajini i SAD-u. Također se očekuje smanjena trgovina u usporedbi s prethodnom sezonom (sada se očekuje 144 milijuna tona). Posljedica je to očekivanja pada kineske potražnje. Potrošnja u sezoni 2014/15 po prvi puta pokazuje rast nakon 2011/12 zahvaljujući prvenstveno povećanoj potrošnji stočne pšenice, naročito u EU. Ukrajinska je pšenica cjenovno konkurentnija od one iz Njemačke, Poljske ili Litve. Izvoz iz EU tijekom travnja ostao je visok. Svjetske izvozne cijene pšenice praktično su bile nepromijenjene tijekom travnja.
KRUPNOZRNE ŽITARICE:
IGC-ov indeks cijena kukuruza porastao je za 1% u odnosu na prethodni mjesec kao posljedica jake izvozne potražnje i odgoda sjetve kukuruza u SAD-u. Ipak, u odnosu na prethodnu sezonu IGC-ov indeks pao je za 10% zahvaljujući obilnim svjetskim zalihama. Rekordni prinosi kod nekih od najvećih proizvođača sjeverne polutke doprinijeli su popunjavanju svjetskih zaliha. Budući su cijene bile relativno niske, svjetska je potražnja također u porastu i očekuje se rekordna svjetska trgovina. Potrošnja u sezoni 2014/15 trebala bi rasti nešto sporije nego u 2013/14 ali bi i dalje trebala biti viša od 10- godišnjeg trenda zahvaljujući prvenstveno jakom rastu u Kini. Ukupna svjetska proizvodnja vjerojatno će biti manja za 2% u odnosu na prethodnu sezonu. Očekuje se oko 950 milijuna tona u sezoni 2014/15 jer se očekuje normalizacija prinosa u odnosu na rekordne u prošloj sezoni. Krajnje zalihe sezone vjerojatno će biti 4% manje reflektirajući jači pad u Kini i SAD-u. Svjetske izvozne cijene kukuruza ostale su na višim razinama i tijekom travnja. Takva razina cijene bila je potpomognuta jakom izvoznom potražnjom i kašnjenjem sjetve u SAD-u te zabrinutošću kako će se to odraziti na potencijal prinosa. Ukupna površina pod pivarskim jarim ječmom u EU znatno je smanjena u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je posijano 160 tisuća hektara manje. Pod pretpostavkom prosječnih prinosa i većih početnih zaliha na EU tržištu ponuda i potražnja trebale bi biti podjednake. To je ujedno i razlog zbog kojeg se s nervozom prate trenutne vremenske prilike, ali i vremenska prognoza. Cijene starog roda i dalje se prilagođavaju cijenama novog roda. Međunarodno tržište još je pod utjecajem smanjenog pristupa argentinskom pivarskom ječmu i logističkih problemima u Kanadi. Kina nastavlja s uvozom pivarskog ječma iz Australije. Potražnja starog roda stočnog ječma u EU i dalje je u padu. To se odrazilo i na cijene koje su u padu zadnjih nekoliko tjedana. Također nema potražnje iz trećih zemalja za europskim stočnim ječmom ni novog, ni starog roda. Zbog toga je na tržištu primjetna dezorijentiranost i tržište se okreće terminskim burzama. Ako se zadrže trenutne cjenovne razine, neće uopće biti izvoza stočnog ječma novog roda u treće zemlje jer su drugi izvoznici i dalje konkurentniji s cijenama.
ULJARICE:
IGC-ov indeks cijena soje porastao je za 2% u odnosu na prethodni mjesec kao posljedica smanjenih zaliha starog roda u SAD-u. Svjetska proizvodnja soje očekuje se na rekordnim razinama od 282 milijuna tona u sezoni 2013/14. Svjetska će proizvodnja vjerojatno doseći apsolutni maksimum do sada, unatoč tome što se predviđa nešto manja proizvodnja nego prošli mjesec. Dok se očekuje porast krajnjih zaliha sezone za 4% u odnosu na prethodnu sezonu, ukupne svjetske zalihe soje bit će nešto manje nego se prvotno očekivalo. Potrošnja za sezonu 2013/14 ostaje nepromijenjena jer su smanjena očekivanja od SAD-a i Argentine uravnotežena povećanim očekivanjima od ostatka svijeta. Svjetska trgovina sojom porast će za 11% u sezoni 2013/14, na 108 milijuna tona, gotovo isključivo zahvaljujući velikoj potražnji Kine. Očekuje se povećan izvoz iz SAD-a prvenstveno upućen u EU, Kinu i druge azijske zemlje. Zanimljivo je da se očekuje i rekordan uvoz u SAD. Izvozne cijene soje iz SADa nešto su više u odnosu na prethodni mjesec. Izvozne su cijene također bile nešto više u Brazilu unatoč skorom kraju žetve, dok su argentinske izvozne cijene bile niže zahvaljujući povoljnijim vremenskim prilikama za žetvu. Očekuje se pad proizvodnje uljane repice u sezoni 2014/15 za 4%, kao posljedica pada prinosa sa rekordnih u prošloj sezoni na prosječne.

Izvor: Tisup


 

Tržište pšenice, krupnozrnih žitarica i uljarica u svijetu u ožujku 2014.

1. Protekli je mjesec bio obilježen vremenskim prilikama nekarakterističnim za sezonu i geopolitičkim tenzijama u crnomorskoj regiji
2. Tijekom ožujka volatinost cijena pšenice bila je maksimalna u zadnjih godinu dana
3. Izvozne cijene kukuruza starog roda iz crnomorske regije naglo su porasle kao posljedica nevoljkosti za prodaju i špekulacija o mogućim problemima oko nabavke inputa za proljetnu sjetvu
4. Žetva soje u Argentini je tek počela i očekuje se na razini od 54,5 milijuna tona. U Brazilu je završeno oko 60% žetve.

KRETANJA:
IGC-ov indeks cijena žitarica i uljarica porastao je za 1% u odnosu na prošli mjesec, iako su pojedinačni indeksi bili različiti. Tako su pojedinačni indeksi pšenice, kukuruza i ječma porasli, dok su indeksi cijena soje i riže pali u odnosu na prethodni mjesec. Potencijalne političke napetosti u crnomorskoj regiji uzrokuju nesigurnost tržišta, prvenstveno pšenice i kukuruza na kojem tržištu Rusija i Ukrajina imaju značajnu ulogu. Zbog navedenog došlo je do porasta kako cijena, tako i volatilnosti cijena kukuruza i pšenice. Protekli je mjesec bio obilježen vremenskim prilikama nekarakterističnim za sezonu i geopolitičkim tenzijama u crnomorskoj regiji. Navedena su događanja imala malo utjecaja na ponudu i potražnju tekuće sezone, ali bi mogla utjecati na usjeve čija žetva započinje za nekoliko mjeseci i naglasiti nesigurnost tržišta u sezoni 2014/15. Unatoč političkim nemirima, izvoz iz Ukrajine protječe bez problema. Prema zadnjim predviđanjima, unatoč padu proizvodnje pšenice u 2014. očekuju se obilne svjetske zalihe. Dostupnost bi trebala biti velika na tržištima kukuruza i riže. Posljedica je to povećane proizvodnje i velikih zaliha. Što se soje tiče, proizvodnja je u Brazilu manja od očekivane kao posljedica nepovoljnih vremenskih prilika, ali bi svjetske zalihe trebale biti dovoljne da zadovolje očekivanu potražnju. Prve procjene za sezonu 2014/2015 predviđaju ukupnu proizvodnju žitarica na 1 949 milijuna tona što je manje za 1% u odnosu na prethodnu sezonu. Razlog tome je smanjenje prinosa na uobičajene razine u odnosu na prošlosezonske rekorde. Proizvodnja pšenice očekuje se manja za 1%, a vrlo mali porast očekuje se u proizvodnju kukuruza. Očekuje se nastavak porasta potrošnje, iako će krajnje zalihe vjerojatno porasti za 4%, uključujući i 14% povećanje krajnjih zaliha najvećih izvoznika. Najveći rast svjetskih zaliha očekuje se kod kukuruza. Moguće je da zahvaljujući velikom porastu zaliha u SAD-u, ukupne svjetske krajnje zalihe dosegnu maksimum u zadnjih 15 godina. Suprotno tome, ne očekuje se značajnija promjena krajnjih zaliha pšenice. Kako žetva soje odmiče u Brazilu, a počinje žetva u Argentini, sve je izgledniji daljnji pad očekivane svjetske proizvodnje. Razlog tome su nepovoljni vremenski uvjeti u Brazilu. Ipak očekivan proizvodnja i dalje predstavlja dosadašnji maksimum od 282 milijuna tona, a zalihe se očekuju na 4% višim razinama u sezoni 2013/14.
PŠENICA:
Unatoč slabijim zalihama i globalno povoljnim uvjetima za razvoj usjeva, zabrinutost za vremenske prilike u SAD-u i političke napetosti u crnomorskoj regiji utjecala je na porast IGC-ovog indeksa cijena za 9% u odnosu na prethodni mjesec. Procjena proizvodnje za tekuću sezonu ostala je nepromijenjena, ali se za sezonu 2014/15 očekuje pad od 2%. Potrošnja je za tekuću sezonu pala kao posljedica smanjene potrošnje stočne pšenice, prvenstveno u EU. Očekuje se porast svjetskih zaliha za 17 milijuna tona do kraja sezone 2013/14. Krajnje zalihe sezone trebale bi biti na znatno višim razinama od početnih. Rezultat je to povećanih zaliha u Kanadi, Kini i Ruskoj federaciji. Očekivana trgovina dosegla je rekordnih 150 milijuna tona, što je porast za 4% u odnosu na očekivanje prošlog mjeseca. Posljedica je to povećane potražnje na Bliskom Istoku i u Africi te uvoza od strane Kine, Irana, Turske i Saudijske Arabije. Projekcija svjetske proizvodnje za sezonu 2014/15 porasla je za 4 milijuna tona i sada iznosi 700 milijuna tona. Svejedno je to nešto niže u odnosu na prethodnu sezonu. Porast potražnje krušne i stočne pšenice trebao bi u potpunosti apsorbirati proizvodnju te se ne očekuju značajnije promjene u krajnjim zalihama sezone 2014/15. Unatoč obilnim zalihama i globalno povoljnim uvjetima za razvoj pšenice. Cijene pšenice u ožujku su porasle. Rezultat je to povećanih cijena na burzama SAD-a kao posljedica nepovoljnih vremenskih prilika za razvoj ozime pšenice u SAD-u i nesigurnosti zbog geopolitičkih napetosti u crnomorskoj regiji. Tijekom ožujka volatinost je bila maksimalna u zadnjih godinu dana.
KRUPNOZRNE ŽITARICE:
Potpomognut jakim rastom izvoznih cijena kukuruza iz crnomorskih luka, IGC-ov indeks cijena porastao je za 4% u odnosu na prethodni mjesec. Izvozne cijene starog roda iz crnomorske regije naglo su porasle kao posljedica nevoljkosti za prodaju i špekulacija o mogućim problemima oko nabavke inputa za proljetnu sjetvu. Ipak izvozni podaci pokazuju kontinuirane otpreme iz Ukrajine. Očekivana proizvodnja u sezoni 2013/14 porasla je za 4 milijuna tona kao posljedica većih prinosa u nekim zemljama bivšeg SSSR-a i nekim južnoameričkim zemljama. Potrošnja je naglo porasla u usporedbi s prethodnom sezonom kao posljedica jakog porasta u potrošnji kukuruza za stočnu hranu, posebno u Kini i SAD-u. Trgovina je u sezoni 2013/14 porasla za 2 milijuna tona zahvaljujući uvozu Kine, EU i Egipta. Svjetske krajnje zalihe u sezoni 2013/14 značajno će se popuniti kao posljedica porasta zaliha u Kanadi, Kini, Ukrajini i SAD-u. Rekordni prinosi u sezoni 2013/14 trebali bi dopustiti nakupljanje zaliha čiji će porast vjerojatno biti veći od porasta potrošnje. U svjetlu trenutne političke krize u Ukrajini i razvoja cijena na burzama u SAD-u, porasle su i cijene kukuruza u EU. Porasle su cijene novog roda, iako prve procjene ovogodišnje žetve u EU govore o 5% povećanju proizvodnje u slučaju prosječnih prinosa. U nekim dijelovima Europe sjetva je već počela. Početkom ožujka cijene stočnog ječma značajno su porasle, predvođene visokim cijenama na CBOT-u i Euronext-u. Na osnovu toga može se pretpostaviti da će pasti izvoz stočnog ječma iz EU jer su druga tržišta povoljnija. Trenutno je mala potražnja iz trećih zemalja za stočnim ječmom. Prve projekcije za sezonu 2014/15 upućuju na blagi porast površina pod kukuruzom i ako se pretpostave prinosi na istoj razini kao prethodne sezone, ukupna proizvodnja očekuje se za 0,3% veća i iznosi 961 milijuna tona. Također se očekuje velik porast potražnje, ali unatoč tome očekuje se velik porast svjetskih krajnjih zaliha, predvođen velikim porastom zaliha u SAD-u.
ULJARICE:
IGC-ov indeks cijena soje pao je za 3% u odnosu na prethodni mjesec kao rezultat uznapredovale žetve u Brazilu i prelaska na cijene novog roda, što je imalo veći utjecaj od povećanja cijena starog roda u SAD-u. Procjena ukupne svjetske proizvodnje soje u sezonu 2013/14 ovaj je mjesec smanjena, ali i dalje bi trebala biti 4% viša u odnosu na prethodnu sezonu. To bi i dalje trebala biti rekordna proizvodnja do sada. USDA izvještaj ovaj mjesec nije donio nikakve značajnije promjene. Žetva je u Argentini tek počela i trenutno se očekuje dobra proizvodnja od 54,5 milijuna tona. U Brazilu je završeno oko 60% žetve. Procjena proizvodnje smanjena je na 85-86 milijuna tona. U veljači se izvezlo iz Brazila 4,5 milijuna tona soje, a u prvoj polovici ožujka već 3,3 milijuna tona. Očekivana potrošnja u sezoni 2013/14 ostala je nepromijenjena u odnosu na očekivanje iz prethodnog mjeseca. Porast potrošnje u odnosu na prethodnu sezonu očekuje se za 4,4% što je nešto manji porast od onog zabilježenog prošle sezone. Očekuje se porast krajnjih zaliha u sezoni 2013/14 za 4%. Također se očekuje porast trgovine za 11% u odnosu na prethodnu sezonu, gotovo isključivo zahvaljujući jakoj potražnji od strane Kine. Nakon rekordnih uroda uljane repice u sezoni 2013/14, očekuje se pad proizvodnje naredne sezone za 3%. Ipak, i dalje je to druga ikad proizvodnja od kad se prati.

Izvor: Tisup


 

Tržište pšenice, krupnozrnih žitarica i uljarica u svijetu u veljači 2014.

1. Moguće je kratkoročno usporavanje izvoza žitarica iz Ukrajine kao posljedica eskalacije geopolitičkih sukoba 
2. Porast cijena soje, pšenice i kukuruza 
3. Očekuje se manja proizvodnja kukuruza i uljane repice za 1%, a ječma za 5% u sezoni 2014/15 u odnosu na sezonu 2013/14 
4. U sezoni 2014/15 očekuje pad za proizvodnje uljane repice 1%

KRETANJA:
Izvozne su cijene općenito porasle kao posljedica zabrinutosti zbog vremenskih prilika u nekim proizvodnim regijama i logističkih poteškoća. Ukupno, IGC-ov indeks cijena žitarica i uljarica porastao je za 5% u odnosu na prethodni mjesec. Unatoč tome, cijene su i dalje 8% niže u odnosu na prošlu godinu. Izvozne cijene soje najviše su porasle (8%) u odnosu na prošli mjesec kao posljedica nepovoljnih vremenskih prilika u Južnoj Americi. Još uvijek se očekuju rekordni prinosi soje, ali je primjetan i rast potražnje, pa se očekuje samo blagi porast krajnjih zaliha sezone. Cijene pšenice i kukuruza također su porasle za 2%, odnosno 4%. Rezultat je to nepovoljnijih vremenskih prilika i logističkih problema kod pšenice te jake izvozne potražnje i slabe prodaje kukuruza od strane proizvođača. Očekuju se velike zalihe sa ukupnom proizvodnjom žitarica višom za 10% u odnosu na prethodnu godinu (1966 milijuna tona). Također se očekuje rekordna svjetska trgovina i porast svjetskih zaliha za 52 milijuna tona u odnosu na prethodnu sezonu. Cijene zobi na terminskoj burzi CME (Chicago) izuzetno su visoke i odraz su malih zaliha u SAD-u i ograničenja izvoza iz Kanade. Neki od stručnjaka tu vide šansu za EU izvoznike. Prva predviđanja za pšenicu za sezonu 2014/15 govore o padu proizvodnje za 2% u odnosu na sezonu 2013/14 budući da nije previše vjerojatno da prinosi dosegnu ovosezonske rekorde. Zalihe se očekuju na nešto nižim razinama kao rezultat jake potražnje koja bi trebala premašiti proizvodnju. Također se očekuje pad svjetske trgovine u odnosu na ovosezonski maksimum, prvenstveno kao rezultat smanjenih potreba Kine. Prinosi kukuruza, ječma i uljane repice također se očekuju na nižim razinama od ovosezonskih. Tako se očekuje manja proizvodnja kukuruza i uljane repice za 1%, a ječma za 5% u odnosu na sezonu 2013/14. Moguće je kratkoročno usporavanje izvoza žitarica iz Ukrajine kao posljedica eskalacije geopolitičkih sukoba. Istovremeno, očekuju se rekordni prinosi kod nekoliko najvećih svjetskih proizvođača što bi trebalo rezultirati višim svjetskim zalihama u 2014. godini za kukuruz, pšenicu, rižu i soju. Prva predviđanja za pšenicu roda 2014. su pozitivna. Situacija sa svjetskim zalihama soje trebale bi biti povoljna čak i ako se ostvare strahovanja za urode u Južnoj Americi zbog nedavnih loših vremenskim prilika.
PŠENICA:
IGC-ov indeks cijena pšenice viši je za 2% u odnosu na prošli mjesec. Rezultat je to logističkih problema i zabrinutosti za razvoj vremenskih prilika u SAD-u što je prevagnulo u odnosu na velike zalihe i globalno dobre vremenske prilike. Dok se očekuje porast površina pod pšenicom u 2014/15, zbog očekivanih prosječnih prinosa, proizvodnja se očekuje za 2% manja u odnosu na tekuću sezonu. Potrošnja u 2013/14 je smanjena kao posljedica smanjene potrošnje stočne pšenice u Kini i EU. Velike početne zalihe vjerojatno će povećati iznos ukupnih svjetskih zaliha. Međutim, velika potrošnja apsorbirat će svjetsku proizvodnju i krajnje se zalihe sezone 2014/15 očekuju na razini ovosezonskih. Očekivani volumeni svjetske trgovine porasli su za sezonu 2013/14 zahvaljujući povećanim uvozima Afganistana, Bangladeša i Egipta. Dugoročnije, očekuje se pad svjetske trgovine u odnosu na prethodnu sezonu kao posljedica očekivanog oporavka kvalitete kineske pšenice.
KRUPNOZRNE ŽITARICE:
Cijene kukuruza porasle su za 4% u odnosu na prethodni mjesec kao posljedica jake međunarodne potražnje i povremeno smanjene prodaje od strane proizvođača. U usporedbi s prošlom godinom IGC-ov indeks cijena kukuruza pao je za 23%. Zbog visokih prinosa na sjevernoj polutki (posebno u Kini i SAD-u) proizvodnja kukuruza u sezoni 2013/14 očekuje se za 11% viša u odnosu na prethodnu sezonu. Potrošnja će vjerojatno biti viša za 8% u odnosu na prethodnu sezonu kao posljedica povećane potražnje kukuruza za stočnu hranu. Unatoč tome očekuje se povećanje svjetskih krajnjih zaliha za 21% u odnosu na prošlu sezonu. Očekuje se rekordna svjetska trgovina u tekućoj sezoni. Posljedica je to nižih cijena i većih izvoznih zaliha. Proizvodnja kukuruza sezone 2014/15 očekuje se na nižim razinama paralelno s očekivanim vraćanjem prinosa na normalne razine.
ULJARICE:
IGC-ov indeks cijena soje porastao je za 8% u odnosu na prethodni mjesec i sada je otprilike na istoj razini na kojoj je bio u isto vrijeme prošle godine. Rezultat je to nepovoljnih vremenskih prilika u Brazilu i Argentini. Unatoč zabrinutosti zbog vremenskih prilika u Brazilu i Argentini, očekuje se porast svjetske proizvodnje soje za 5% u sezoni 2013/14. Zahvaljujući očekivanim visokim prinosima u drugim proizvodnim regijama, sada se predviđa rekordna proizvodnja od 284 milijuna tona. Budući se očekuje jaka potražnja predviđene krajnje svjetske zalihe samo su neznatno više. Očekuje se porast svjetske trgovine za 12% u odnosu na prethodnu sezonu zbog jake potražnje od strane Kine. Iako se očekuje pad izvoza iz Argentine i Paragvaja, prevladao je očekivani porast izvoza iz Brazila i SAD-a. U sezoni 2013/14 proizvodnja uljane repice dosegla je rekordne razine i iznosila je 11% više nego prethodne sezone. Naredne se sezone (2014/15) očekuje pad za 1% u odnosu na tekuću sezonu. Rezultat je to očekivanog povrata na prosječne prinose koji su u tekućoj sezoni bili rekordno visoki.

Izvor: Tisup


 

Tržište pšenice, krupnozrnih žitarica i uljarica u svijetu u siječnju 2014.

1. U sezoni 2014/15 očekuje se povećanje svjetskih površina pod pšenicom za 2%, ali i pad proizvodnje za 1% u odnosu na sadašnju sezonu (povratak na prosječne prinose)
2. Svjetska trgovina kukuruzom na putu je probijanja svih dosadašnjih rekorda
3. Žetva soje počela u Brazilu, u Argentini se početak žetve očekuje u ožujku
4. Očekuje se porast svjetske proizvodnje uljane repice za 11% u sezoni 2013/14 (predviđa se povećana proizvodnja u Kanadi, ali i u EU)

KRETANJA:
IGC-ov indeks cijena žitarica i uljarica pao je za 5% od kraja studenog 2013. Iako je jaka izvozna potražnja poticala porast cijena, porast je kod pšenice ublažen velikim svjetskim zalihama, a kod soje poboljšanim vremenskim prilikama i početkom žetve u Brazilu. Oba pod-indeksa cijena (pšenice i soje) su pala za 8% u odnosu na studeni 2013. S druge strane, indeks cijena kukuruza porastao je za 4% potaknut jakom izvoznom potražnjom iz Južne Amerike i crnomorske regije. Predviđanje za ukupnu proizvodnju žitarica za sezonu 2013/14 poraslo je za 18 milijuna tona i sada iznosi 1,964 milijardi tona. Ako se navedeno predviđanje i realizira to će biti porast od 10% u odnosu na proizvodnju prethodne sezone. Tu je uključen i očekivani porast proizvodnje pšenice od 8% i kukuruza od 11%. Primjetno je da je zbog rekordnih prinosa kanadska proizvodnja porasla za 7 milijuna tona u odnosu na prethodnu procjenu. Kao rezultat logističkih problema i nemogućnosti dopremanja robe do izvoznih luka, očekuje se velik porast zaliha. Ukupne svjetske zalihe žitarica očekuju se više za 54 milijuna tona što iznosi povećanje od 16%. Sada se ukupne svjetske zalihe očekuju na razini od 387 milijuna tona što odgovara 20% svjetske potražnje. Unatoč logističkim poteškoćama u Kanadi i drugdje, očekuje se porast svjetske trgovine na 284 milijuna tona. To je više od dosadašnjeg maksimuma iz sezone 2011/12. Očekuje se porast trgovine pšenicom za 4% na 147 milijuna tona. Unatoč problemima, očekuje se porast kanadskih isporuka od 15%. Smanjen je očekivani kineski uvoz kukuruza zbog nedavnog odbijanja kukuruza iz SAD-a zbog problema s karantenom. Unatoč tome, a zbog dobre potražnje drugdje, očekuje se povećana svjetska trgovina kukuruza za 13% u odnosu na prethodnu sezonu i sada iznosi 108 milijuna tona. Svjetska predviđanja ponude i potražnje u sezoni 2013/14 upućuju na manji pritisak na cijene kukuruza i pšenice koje su već sad značajno ispod razine iz istog razdoblja prošle godine. Očekivana proizvodnja soje dodatno je povećana na rekordnih 288 milijuna tona s povećanom proizvodnjom kod svih najvećih izvoznika. Svjetska se trgovina očekuje viša za 12% što bi bila rekordna razina do sada. Takva se predviđanja baziraju na očekivanom oporavku kineske potražnje. Market Focus očekuje da će se kineska potražnja samo usmjeriti na druga tržišta umjesto tržišta SAD-a. Gledajući globalno buduću proizvodnju pšenice u sezoni 2014/15 očekuje se manja za 1% unatoč povećanju površina od 2%. Rezultat je to očekivanog smanjenja prinosa na prosječne razine u usporedbi sa neuobičajenim rezultatima tekuće sezone.
PŠENICA:
IGC-ov indeks cijena pšenice očekuje se niži za 8% u odnosu na studeni, a rezultat je to utjecaja velikih svjetskih zaliha na smanjenje cijena. Očekivana proizvodnja pšenice povećana je za 9 milijuna tona na rekordnih 707 milijuna tona. Potrošnja se očekuje niža za 1% u odnosu na očekivanja iz studenog. Ipak bi to bilo 3% više u odnosu na sezonu 2012/13. Svjetske krajnje zalihe se očekuju više za 7 milijuna tona i sada iznose 188 milijuna tona. Povećanje je najizraženije kod najvećih svjetskih izvoznika i u Indiji. Svjetska trgovina očekuje se na rekordnih 147 milijuna tona. Europske i britanske cijene pšenice su u padu pod pritiskom globalnog tržišta. Europskom tržištu nije pomogla činjenica da je Egipat smanjio zahtjeve kvalitete na 13% vlage sa prijašnjih 13,5%. To bi moglo utjecati na konkurentnost Francuske u budućim ponudama. Ovotjedna procjena ponude i potražnje u Velikoj Britaniji (Defra) predviđa pad potrošnje krušne i industrijske pšenice koji bi trebao uravnotežiti smanjenu proizvodnju u Velikoj Britaniji. Svjetske izvozne cijene pšenice su u padu zbog velikih svjetskih zaliha. Iako je jaka izvozna potražnja i zabrinutost zbog oštre zime u SAD-u podržala višu razinu cijena pšenice, ipak su nastavile pad te je prosječni IGC-ov indeks cijena za siječanj pao za 3% u odnosu na prosinac, na najnižu razinu u zadnje tri i pol godine. U sezoni 2014/15 očekuje se povećanje svjetskih površina pod pšenicom za 2%. Unatoč tome očekuje se pad svjetske proizvodnje u sezoni 2014/15 za 1% u odnosu na sadašnju sezonu. Rezultat je to očekivanog povrata na prosječne prinose.
KRUPNOZRNE ŽITARICE:
IGC-ov indeks cijena kukuruza u porastu je za 4% u odnosu na studeni. Rezultat je to jake izvozne potražnje. Unatoč očekivanom padu proizvodnje u Južnoj Americi, svjetska se proizvodnja očekuje viša za 11% u odnosu na prethodnu sezonu kako rezultat boljih prinosa u SADu. Usred jačanja potražnje kukuruza za stočnu hranu i industrijsku preradu, ukupna svjetska potrošnja vjerojatno će porasti za rekordnih 7% u odnosu na prethodnu sezonu. Ipak, porast krajnjih svjetskih zaliha ne bi trebao porasti u tolikoj mjeri. Svjetska trgovina kukuruzom na putu je probijanja svih dosadašnjih rekorda. Očekuje se na razini od 108 milijuna tona, što bi bio porat od 13% u odnosu na prethodnu sezonu.
ULJARICE:
IGC-ov indeks cijena soje pao je za 8% od kraja studenog. Rezultat je to poboljšanih vremenskih prilika i početka žetve u Brazilu. Daljnji pad cijena bio je ograničen jakom izvoznom potražnjom. Svjetska se proizvodnja soje u sezoni 2013/14 očekuje viša za 6% u odnosu na prethodnu sezonu i sada iznosi 288 milijuna tona. Očekuje se porast proizvodnje kod svih najvećih izvoznika. Očekuje se porast krajnjih zaliha drugu godinu za redom. Svjetska trgovina u sezoni 2013/14 očekuje se za 12% viša u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone, kao rezultat očekivanog oporavka kineske potražnje. Cijene soje bile su u padu kao posljedica visokih prinosa prema prvim rezultatima žetve u Brazilu. Nedavne oborine u Argentini nakon toplog i suhog prosinca također su rezultirale povećanim očekivanim prinosima. Očekuje sa da će argentinski proizvođači početi prodaju starog roda soje kako bi smanjili rizik od pada cijena nakon početka žetve novog roda u ožujku. To bi moglo dovesti do povećanja argentinskih izvoznih zaliha što bi mogla biti dobra vijest za kineske uvoznike. Do sada je Kina kupila 27,3 milijuna tona soje iz SAD-a, ali pojavila su se govorkanja da bi 300 do 400 tisuća tona moglo biti otkazano u korist brazilske soje. Kao posljedica povećanja kanadske proizvodnje, očekuje se porast svjetske proizvodnje uljane repice za 11% u sezoni 2013/14. Očekuje se porast i krajnjih zaliha za 58%. U svojoj zadnjoj procjeni Strategie Grains očekuje povećanu površinu pod uljanom repicom u EU, prvenstveno zahvaljujući povećanju površina u Francuskoj. Površina je u EU povećana za 30 tisuća hektara od zadnje procjene i sada iznosi 6,67 milijuna ha. To je ipak 0,6% manja površina nego 2013. godine. Budući da se ove godine očekuju povećani prinosi uljane repice, ukupna bi proizvodnja u EU trebala biti 2% viša nego prošle godine. Procjenjuje se proizvodnja od 21,4 milijuna tona.

Izvor: Tisup


 • Veleprodajne cijene pšenice, kukuruza i brašna u Hrvatskoj
  2015.
  2014.
 • Otkupne cijene pšenice i kukuruza u Hrvatskoj
  2015.
  2014.
 • Tržište pšenice, brašna, kukuruza i uljarica u Hrvatskoj
  2015.
  2014.
 • Tržište pšenice, brašna, kukuruza i uljarica u svijetu
  2015.
  2014.

Related Posts