Lesaffre Adriatic d.o.o.: Tehnološka svojstva kvasca

by Pekarski Glasnik
Profile

Tehnološka svojstva kvasca


Kombinacijom odabranih sojeva kvasca i posebnim industrijskim procesom dolazi se do visoko kvalitetnih proizvoda prilagođenih potrebama potrošača.

Pekarski svježi komprimirani kvasac

Pri proizvodnji pekarskog svježeg komprimiranog kvasca, da bi se postigla čvrsta struktura, kvasno se mlijeko filtrira pri čemu se uklanja višak vode. Dobiveni kvasni kolač se prebacuje u homogenizator kako bi se postigla ujednačenost mase, a zatim u ekstruder gdje se oblikuje i reže na odgovarajuću dužinu i masu. Komadi se zatim umotaju u papir i upakiraju u kutiju te se do isporuke čuvaju u hladnjači. Pekarski svježi kvasac za domaćinstvo oblikuje se u kockice od 40 g, pakirane u kutiji. Zbog visokog udjela vlage (oko 70 %), svježi kvasac je podložan kvarenju te se mora čuvati na hladnom. Rok trajanja je oko 5 tjedana od dana kada je upakiran. Pekarski svježi kvasac dobro ponosi smrzavanje i zadržava svoja prvotna svojstva tijekom godina čuvanja pri temperaturi od -18°C, pod uvjetom da se odmrzava u hladnjaku te takav potroši unutar 24 sata.

Instant suhi pekarski kvasac

Ima još jedan stupanj obrade u odnosu na svježi komprimirani kvasac. Ekstrudira se u sitne granule i prolazi kroz komoru za sušenje u kojoj se kroz kvasac upuhuje suhi zrak. Na kraju se dobije kvasac sa samo 8% vlage, u poluaktivnom stanju te može izdržati duži period čuvanja a da ne izgubi na aktivnosti u dizanju tijesta. Kod pakiranja se pojedinačni omoti kvasca vakumiraju kako bi se rok trajnosti produžio na dvije godine. Prodaje se u pakiranju od 125g i 500 g.

Tekući kvasac

To je stabilizirani kvasac u tekućem obliku. Dolazi u pakiranju od 22 kg u hermetički zatvorenoj PE vreći unutar pojačane kartonske kutije te se čuva u posebnom hladnjaku za tekući kvasac. Takvo pakiranje naziva se još BIB (bag-in-box). Moguće ga je vrlo precizno i jednostavno dozirati pomoću ventila za doziranje i mjerne posude u koju se kvasac natoči. Doziranje tekućeg kvasca je 1-1,5 l prema 1 kg svježeg komprimiranog kvasca.


 


 

Related Posts