di-go: Jeste li znali kako su nastali muffini?

by Pekarski Glasnik

Kako su nastali muffini?

Postoje dvije glavne vrste muffina, engleski i američki. Razlikuju se prema sastojcima, načinu pečenja, povijesti, izgledu i okusu.

Prvi muffini pravili su se još u 10. stoljeću u Engleskoj, u Walesu. Bili su hrana siromašnog sloja društva, a osnovni sastojci za izradu bili su ostaci kruha i biskvita. S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na položaj u društvu…Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki. Vrhunac popularnosti dosegli su u 19. stoljeću kada su ih britanskim ulicama raznosili tzv. 'muffin men', uz popratni zvuk zvončića, za vrijeme popodnevnih čajanki.

Sama riječ 'muffin' dolazi od francuske riječi 'moufflet', što se odnosi na kruh, mek i podatan.

Međutim, muffini kakve danas poznajemo imaju dvjestogodišnju povijest. Za razliku od britanskih koji sliče manjoj i debljoj palačinki, današnji muffini, prepoznatljivi po gljivolikom obliku i u papirnatom kalupčiću, zapravo su proizvod američke kuhinje.

 

Engleski muffin zapravo je vrsta slatkog kruha dizanog kvascem. Umjesto pečenja u pećnici, prženi su na tavi na štednjaku i okretani nekoliko puta što rezultira spljoštenim oblikom. Obično se poslužuju vrući, uz dodatak maslaca, ili se prerežu po sredini te premazuju raznim namazima i serviraju kao sendviči.

engleski muffini

 

Američki muffini: Amerikanci su cijeli proces izrade muffina ubrzali i počeli peći slatke brze kruščiće u zasebnim kalupima koji su se dizali uz pomoć praška za pecivo, a ne kvasca. Takav način izrade muffina poznat je od kraja 18. stoljeća kada je izumljen prašak za pecivo.
Knjiga 'Američka kuharica', prva američka knjiga o kuharstvu izdana 1796. godine, sadržavala je recepte za muffine s praškom za pecivo.
Stoga se sa sigurnošću može reći da muffini kakve danas poznajemo imaju dvjestogodišnju povijest.
    

americki muffini

Još nije poznato tko je i kada prvi počeo koristiti modele za pečenje muffina.

 

Zanimljivosti o muffinima

Postoji zaista mnogo različitih recepata za muffine, od slatkih do slanih, jednostavnih do punjenih, s dodatkom različitog voća ili povrća, orašastih plodova, sjemenki, čokolade ili kakaa. Česta poslastica su i muffini od kukuruznog brašna, karakteristične žute boje, muffini od svježeg sira i smanjenim udjelom masnoće.

Dokaz da su današnji muffini preslika američke kulture i načina života – slatko, ukusno, brzo i jednostavno, upotpnjuje i činjenica da su muffini službeni simboli za tri američke države. Naime, 'kukuruzni muffin' je službeni simbol države Massachusetts, 'muffin s borovnicom' simbol Minnesote, a 'muffin s jabukom' simbol države New York.

     

U našim krajevima muffini su zadnjih godina postali jedna od omiljenih poslastica te se pripremaju na razne načine i s raznim dodacima. Ipak, 'muffin s višnjom' omiljen je i najpoznatiji oblik muffina, a čak se može reći da je 'simbol muffina u Hrvatskoj'.


di-go Muffini:


MUFFIN ČOKO MIX

MUFFIN ČOKO MIX je mješavina sastojaka za pripremu čokoladnih muffina.


Karakteristike:
– Mekani i sočni tamni muffini
– Zaokružena aroma čokolade
– Prikladno za različite recepture

Doziranje: 100 %
Pakiranje: 10 kg

MUFFIN MIX

MUFFIN MIX je 100%-tna mješavina sastojaka za pripremu muffina.

Karakteristike:
– Mekani i sočni svijetli muffini
– Blaga mliječna aroma
– Prikladno za različite recepture

Doziranje: 100 %
Pakiranje: 10 kg

______________________________________________________________________________

Više informacija na:

Lesaffre Adriatic d.o.o.| Prudnička 98, 10291 Prigorje Brdovečko | Tel: +385 1 3349 900 | Fax : +385 1 3397 669 | info.hr@lesaffre.com, www.lesaffre.hr

_____________________________________________________________________________

 

Related Posts