Conpasta 2017., Internacionalni kongres tjesteničarstva, 09.11.2017., Karlovac

by Pekarski Glasnik

 

CONPASTA 2017. , Internacionalni kongres tjesteničarstva,  09.11.2017., Karlovac


Glavna tema kongresa: Tjestenina – srce gastronomije

Ova vrhunska gastronomsko – tjesteničarska revija na jednom mjestu donosi: stručna predavanja, gastro – degustacije jela koja će pripremati vrhunski kuhari, promociju izvornih hrvatskih jela s tjesteninom, natjecanja vrhunskih hrvatskih kuhara seniora te natjecanja učenika Srednjih kuharskih i prehrambenih škola. Poseban sadržaj ovogodišnje Conpaste je održavanje Karlovačke Pašta fešte na kojoj će se održati prezentacija jela od tjestenine za građane Karlovca. Vrhunski kuhari pripremit će blizu 500 porcija raznih tjestenina koje će sudionici moći degustirati.
 

 

Hrvatska – koju mnogi s pravom nazivaju "najljepšim europskim vrtom" – nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina; šurlice, fuži, taškrle, pljukanci, trganci…. Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske, tjesteničarske ponude. Podstrek nam daju informacije da unatrag 10-tak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan naše granice, a ne samo od strane
turista koji posjećuju našu zemlju.

Vrijeme je da napravimo iskorak te da započenemo terminološki koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“. Tjestenina, pašta, itd. je dio naše svakodnevnice bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimica i bogatih i siromašnih, i gurmana, ona je srce kulinarstva.

Ovim kongresom želimo da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu.
Nadamo se da će vam ova tema biti dovoljno intrigantna, aktualna i poticajna, kako bi se priključili našim zajedničkim naporima da dademo odgovarajući doprinos stručnoj i praktičnoj misli o priči o tjestenini uopće, te posebice o njenom značaju i ulozi u tradicionalnoj gastronomskoj baštini u suvremenom hotelsko-turističkom sektoru Republike Hrvatske.

Stjepan Odobašić, Robinson d.o.o., Novinsko nakladnička kuća, Zagreb, glavni organizator kongresa

 

Related Posts