Znak Brašno hrvatskih polja

by Pekarski Glasnik

Dobrovoljno označavanje brašna Znakom Brašno hrvatskih polja.

Hrvatska poljoprivredna agencija pokrenula je novi marketinški projekt pod nazivom Dobrovoljno označavanje brašna Znakom Brašno hrvatskih polja.
Cilj označavanja brašna Znakom Brašno hrvatskih polja je promotivnom kampanjom te dokazanom sljedivošću domaće proizvodnje žitarica osigurati potrošačima informiranost o podrijetlu proizvoda te na taj način povećati potrošnju istih što u konačnici može rezultirati povećanjem domaće ratarske proizvodnje.
Brašno koje se označava Znakom, mora udovoljavati svim važećim propisima o hrani, a posebno onima koji se odnose na brašno.
Pravo na korištenje Znaka Brašno hrvatskih polja ostvaruje se za brašno dobiveno od žitarica zasijanih u Republici Hrvatskoj s mogućnošću dodavanja najviše do 15% visokokvalitetne pšenice iz drugih zemalja. Ovaj uvjet vrijedi tijekom 2016. i 2017. godine.
Radi osiguravanja sljedivosti proizvoda, proizvođači brašna su dužni voditi evidenciju o proizvodnji i prometu brašna (obrazac EPB) te evidentirati pojedinačno po vlasnicima žitarica glede dokazivanja sljedivosti, a temeljem Zakona o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište. Vlasnik žitarica vodi evidenciju računa iz uslužne meljave.
I ovim projektom, Hrvatska poljoprivredna agencija želi potrošačima omogućiti da kupuju domaći proizvod te da svi zajedno sudjelujemo u promociji i razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje.

 

Korisnik znaka:
Podravka: Kukuruzna krupica za palentu, Oštro pšenično brašno tip 400 – bijelo, Kukuruzno brašno od domaćeg kukuruza Zlatko

 


 

kruh hrvatskih polja znak   Znak Kruh hrvatskih polja…
 

Related Posts