Šaljem Vam novu slatku razglednicu iz Pariza.
Šetnjom po ulicama Pariza odlučio sam ovaj put posjetiti jednu od poznatijih slastičarnica prije nego što nastane gužva u gradu zbog velikog broja turista. Moje društvo nije baš bilo presretno mojom odlukom, no svejedno su se pridružili. Sada će te saznati i zašto.
Odlučio sam se ovaj put za Ladurée, i to ne bilo koji, nego onaj koji se nalazi na Champ Elysées jer mislim da vam ostali nebi bili zanimljivi.
Pitate se zašto im se moja ideja nije baš svidjela? Zato što smo slobodan stol morali čekati u redu punih 45 minuta.
laduree red

Nakon provedenog vremena u redu, napokon smo sjeli i naručili čaj i kolače:

laduree caj

laduree kolaci
   
Jedan od klasika je bio Ispahan, koji je uvijek na mojoj listi omiljenih kolača. Sastoji se od velike školjke makarona, kreme od ružinih latica, malina i lychee-a. 

laduree ispahan
 

Naravno bilo je tu još nekih zanimljivih kao Vanilla Millefeuille čije ga ime dovoljno opisuje.

laduree vanilla millefeuille
 

Plasir Sucre relativno klasičan, ali i dalje poseban kolač, koji se sastoji od Dacquoise od lješnjaka, pralina i ganache od mlječne čokolade.

laduree plasir sucre

Sljedeći ima jako zanimljivo ime – Caramel Religiese. Možda zato jer izgleda kao mala kapelica. Ali ova kapelica je sagrađena od prženog tijesta i kreme od karamele sa morskom soli.

laduree caramel religiese
 

Naravno, na meniju se našla i proljetna kolekcija: Paquerette. Savršen kolač za nadlazeće proljetne dane i jako zanimljivog oblika koji dosta iskače od njihovog tradicionalnog dizajna. Prhko tijesto od lješnjaka, namočeno u soku marakuje i yuzu citrusa, sa kremom od marakuje i yuzu-a te s listovima od bijele čokolade.

laduree paquerette
 

Naravno, šećer za kraj, zbog čega su se naša nepce uzbudila. Kolač koji nam je preporučio konobar: Montespan, biskvit od vanilije, hrskave praline, džem od ruže i kruške, krema od vanillie, limun i chantilly krema. Neodoljivo!

laduree montespan
 

Nakon šećerne groznice (četri osobe ipak trebaju pojesti 6 kolača!) i nakon što su se posjetitelji malo prorijedili, odlučili smo razgledati njihovu novu liniju uskršnjih čokolada u obliku kokica i jaja od bijele, mlječne, crne čokolade i bijele čoklade sa ružom:

laduree uskrs 1

laduree uskrs 2

…i standardni macaronsi:

laduree uskrs 3
 

Do moje sljedeće slatke razglednice svima želim Sretan Uskrs i slatke blagdane 🙂

Željko Dodik


Željkove slatke razglednice iz Pariza:

Related Posts