Od recikliranog kruha proizvode pivo

by Pekarski Glasnik

pivo od recikliranog kruha

U Bruxellesu je craft – pivovara Brussels Beer Project (BBP) započela proizvodnju piva u kojem se uz ječmeni slad kao sirovina upotrebljava i reciklirani kruh, koji je umjesto u povratu pekarskim pogonima ili u otpadu, završio u čašama pivoljubaca.

BBP je dio projekta održivog razvoja, društvene odgovornosti i favoriziranja kvalitete pred kvantitetom u sklopu neprofitne organizacije CODUCO posvećene održivom razvoju.

– Cilj ove inovativne ideje je smanjiti ogromne količine svakodnevno bačenog kruha, pojašnjava direktor CODUCO-a Bob Renaerts.

Olivier de Brauwere i njegov partner iz Brussels Beer Projecta Sébastien Morvan svake večeri preuzimaju s polica trgovačke mreže neprodani kruh koji u svom pogonu razrežu, osuše i samelju u krušne mrvice. Njima zamijene trećinu potrebne količine ječmenog slada, što preračunato znači da u svakoj boci tog piva sudjeluju jedna i pol do dvije kriške kruha. U dva mjeseca upotrijebili su već dvije tone kruha, a novo pivo pod brendom „Baby Lone“ i asocijacijom na Babilon, sa 6,5 posto alkohola već je u ponudi brojnih pubova i restorana uz Kanal u Bruxellesu.

Glavninu kapitala vlasnici BBP-a namaknuli su crowdfundingom, a model koji je animirao preko 1.200 malih financijera jest, objašnjava de Brauwere, da za 160 eura uplatitelj doživotno dobiva 12 boca piva godišnje i stalan petpostotni rabat kod kupnje svih njihovih piva.

Ovaj pivarski dvojac već se afirmirao s brendovima Babeleir de Bretagne, Gross Berta i Delta namijenjenim izbirljivim i za nove okuse otvornim pivopijama, a krušno pivo „Baby Lone“ pozitivno je iznenadilo okusom i klasične ljubitelje piva. Tajna dobrog ukusa je, kažu, u križanju drevne babilonske tehnologije s kvalitetnim sladnim ekstraktom i plemenitim sortama hmelja.

Izvor: Lider

Related Posts