Kukuruz 100 – gotova smjesa za izradu miješanog kukuruznog kruha i peciva

Skloni smo zaboraviti ili prečesto zanemarujemo činjenicu da je hrana izvor zdravlja te da pravilnim odabirom namirnica i vremena kada jesti možemo učiniti da spriječimo ili ublažimo pojedine zdravstvene probleme. Osnovu uravnotežene, tj. zdrave prehrane čine žitarice i proizvodi na bazi žitarica, s naglaskom na proizvode iz cjelovitih zrna što je zorno prikazano u piramidi zdrave hrane. Ukoliko se žitarice kombiniraju s voćem, povrćem i različitim sjemenkama, mahunarkama i orašastim plodovima, organizam će lako dobiti potrebne hranjive sastojke. Mliječni proizvodi i meso trebaju biti uključeni u obroke, ali u manjim količinama, dok se masnoće i slatkiši mogu konzumirati povremeno u relativno malim količinama, što vrijedi i za različite dodatke hrani: vitamini, minerali i slično. Ne treba zaboraviti da je voda izvor života i da se nikako ne smije zanemariti njezin unos u organizam – preporuka je najmanje 2 litre, ali ne odjednom nego podijeljeno u 8 čaša.

Kukuruz 100
Žitarice se najčešće konzumiraju kroz pekarske proizvode koji, ako su izrađeni iz brašna različitih žitarica, te još i uz dodatak mahunarki ili sjemenki, omogućavaju pravilnu prehranu bez utroška puno vremena na pripremu obroka jer se u takvim proizvodima nalaze mnogi neophodni hranjivi sastojci. Jedna od žitarica koja je stalno prisutna svakodnevnoj prehrani je kukuruz.
Kukuruz je u raznim oblicima te kao brašno u pekarskim proizvodima uvijek bio sastavni dio prehrane ljudi u različitim krajevima svijeta. U siromašnijim vremenima, a i danas u siromašnijim zemljama, i dalje predstavlja osnovnu namirnicu. U uzgoju žitarica kukuruz, u svjetskim razmjerima, zauzima drugo mjesto – iza riže, a ispred pšenice. Kukuruz, latinski Zea mays, jednogodišnja je biljka podrijetlom iz Srednje Amerike. U Europu je donijet 1493., odnosno po drugim izvorima 1535. godine. Na naše područje je stigao u 17. vijeku. Od tada je uzgojen veliki broj raznih vrsta hibrida kukurza. Plod mu je klip sa zrnjem koje je uglavnom žuto ili bijelo te se može samljeti u bijelo ili žuto brašno ili krupicu.
Kukuruz 100
 
Hranjiva vrijednost kukuruza

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišenu razinu kolesterola, folnom kiselinom što čuva krvožilni sustav, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju. Za vrijeme kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se spojevi koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza, pa on štiti od raka, bolesti srca, katarakte, Alzheimerove bolesti. Od minerala najviše ima fosfora, zatim kalija i magnezija. Kao i većina žitarica, kukuruz ima nizak sadržaj kalcija i minerala u tragovima. Sadržaj bjelančevina je 8 – 10%. Imaju nižu biološku vrijednost zbog nedostatka esencijalnih aminokiselina: lizina i triptofana. Kombinacijom kukuruza s ostalim namirnicama bogatima visokovrijednim bjelančevinama dobivaju se proizvodi visoke hranjive vrijednosti i prihvatljivosti: preporuča se uzimanje kukuruza zajedno s mlijekom ili mahunarkama kao što je soja.

Kukuruz 100
Hranjiva vrijednost soje

Soja je mahunarka vrlo raširena po svijetu i je odličan izvor bjelančevina sa svim esencijalnim aminokiselinama i služi kao zamjena za meso. Sadrži i nezasićene masti, fitosterole, saponine (pojačavaju imunitet) i izoflavone – danas se nalaze u preparatima za sprječavanje problema s nedostatkom estrogena u žena: problemi s menopauzom, rakom dojke, za prevenciju osteoporoze, ali i za sniženje kolesterola. Pekarski proizvodi s dodatkom kukuruznog brašna ili krupice već su dugi niz godina vrlo prihvaćeni na našem tržištu. Da bi se kukuruzno brašno ili krupica mogli koristiti u izradi pekarskih proizvoda, potrebno ih je termički obraditi kako bi škrob izbubrio što se može postići prelijevanjem vrelom vodom u pekari ili korištenjem bubrenih i/ili ekstrudiranih brašna, odnosno krupice. U postojećem proizvodu Kvasca d.o.o. koncentratu Zeapan za izradu miješanog kukuruznog kruha je bubreno kukuruzno brašno vrlo fine granulacije i posebnog okusa i arome. U Zeapanu plus je kombinacija bubrenog kukuruznog brašna i komadića soje za veću hranjivu vrijednost i iskoristivost bjelančevina.

Novi proizvod

KUKURUZ 100 je gotova smjesa čiji je glavni sastojak ekstrudirana kukuruzna krupica intenzivno zlatnožute boje. Granulacija krupice kreće se od finih čestica do krupnijih komadića koji se vide na prerezu kruha. Posebnost KUKURUZA 100 je dobra moć upijanja vode što omogućuje brzu i jednostavnu izradu pekarskih proizvoda s 25%-tnim udjelom kukuruzne krupice. U KUKURUZU 100 su uz ekstrudiranu kukuruznu krupicu pšenično brašno i sojino brašno, te ostali sastojci neophodni za izradu lako obradivog tijesta i ukusnog kruha i peciva dobro razvijene sredine i odličnog volumena. Svi sastojci doprinose povećanju hranjive vrijednosti pekarskih proizvoda u usporedbi s kruhom izrađenim samo iz pšeničnog brašna. Dodatak sojinog brašna poboljšava iskoristivost bjelančevina te unosi neophodne aminokiseline koje nedostaju u kukuruznom i pšeničnom brašnu.

Kukuruz 100
Prednost upotrebe gotove smjese KUKURUZ 100:

 • jednostavnost primjene bez prethodne pripreme kukuruzne krupice
 • sredina pekarskih proizvoda je zlatnožute boje, rahla i sočna
 • okus i miris su ugodni i svojstveni za miješani kukuruzni kruh
 • kora je hrskava
 • produžena je svježina i trajnost proizvoda, bez mrvljenja pri rezanju

KUKURUZ 100 je gotova smjesa i potrebno je dodati 3% Pekarskog svježeg kvasca, sol i 58-60% vode uz uobičajen postupak izrade u vašoj pekari.

Kukuruz 100
Receptura za izradu kruha:

Sirovine Količina, % na Kukuruz 100 Masa, kg
Kukuruz 100 100 10,00
Pekarski svježi kvasac 3 0,30
Sol 2 0,20
Voda 60 6,00
Masa tijesta   16,50

Postupak izrade:

 • Miješanje: spiralna mijesilica 3 + 8 minuta
 • Temperatura tijesta oko 28°C
 • Fermentacija u masi: 20 -30 minuta
 • Dijeljenje i okruglo oblikovanje
 • Intermedijerno odmaranje : 10 minuta
 • Oblikovanje u štruce ili okrugle tjestene komade ili različite oblike peciva i stavljanje:

  • na aparat
  • u košarice – završetak tijesta (šlus) prema dolje ili prema gore
  • u kalupe
  • na limove
 • Završna fermentacija na 35°C/85% vlage oko sat vremena
 • Pečenje: približno 25 minuta na 220-230°C

Tjesteni komad može se nakon oblikovanja uvaljati u POSIPAN, POSIPAN SLANI ili POSIPAN SEZAM ili različite tipove brašna. Pri kraju fermentacije može se tjesteni komad po želji narezati na razne načine.

Receptura za izradu peciva:

Sirovine Količina, % na Kukuruz 100 Masa, kg
Kukuruz 100 100 10,00
Pekarski svježi kvasac 3 0,30
Sol 2 0,20
Voda 58 5,80
Masa tijesta   16,30

Postupak izrade:

 • Miješanje: spiralna mijesilica 3 + 8 minuta
 • Temperatura tijesta oko 28°C
 • Fermentacija u masi: 20 -30 minuta
 • Dijeljenje
 • Intermedijerno odmaranje : 10 minuta
 • Oblikovanje u različite oblike peciva
 • Završna fermentacija na 35°C/85% vlage oko sat vremena
 • Pečenje: približno 1 minuta na 210-220°C

Tjesteni komad može se nakon oblikovanja uvaljati u POSIPAN, POSIPAN SLANI ili POSIPAN SEZAM ili različite tipove brašna.

Kukuruz 100

Related Posts