Interslast 2022.: 11-ti međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, 18.10.2022., Tuheljske Toplice

by Pekarski Glasnik


Robinson, novinsko nakladničko poduzeće organizira „Interslast 2022." 11-ti međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva koji će se održati 18.10.2022. u Tuheljskim Toplicama u hotelu „Well****“.

Glavna tema kongresa: Izvorni slastičarski proizvodi

Kategorije natjecanja: Rolade – Makovnjače – Oblatne

 

Zemlja partner je  Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE;  Talijanskog  instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu – Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene. Interslast će posjetiti između ostalih talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco.
Hrvatski pokrovitelj Interslasta je Krapinsko – zagorska županija i župan Željko Kolar, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Obrtnička komora Krapinsko – Zagorske županije.
Stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske.

Glavni sponzori: „Podravka“ d.d., „Dukat“ d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o. i Unigrà S.r.l. Italija i njezina tvrtka Master Martini.

Program kongresa sastoji se od:
1. Predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka
2. Stručnih radionica
(work shops)
3. ARTSLAST: natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU
4. PASTRY QUEEN OF CROATIA: natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara
5. Prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda

Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa.


Ove godine nema kotizacije!

 

PREDSTAVLJANJE KOLAČA IZ JAPANA, AUSTRALIJE…
-S posebnim zadovoljstvom ističemo sudjelovanje eminentnog slastičara svjetskog glasa Federica Anzellottia (peti slastičar svijeta), predsjednika udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji će održati 2 radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu! –ističe Stjepan Odobašić direktor Novinske kuće Robinson iz Zagreba koja je organizator Interslasta.
Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice će imati: Japan, Australija, Italija, Izrael, Hrvatska i Slovenija.

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snjezana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože.

 

PREMIJERE IZVORNIH HRVATSKIH SLASTICA

U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz 5 hrvatskih županija.
-Članice ovih društava su čuvarice hrvatske slastičarske baštine! – rekao nam je Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivačkog suda pri HKS-u, Hrvatskom kuharskom savezu koji je ujedno i predsjednik žirija Interslasta. Svake godine nas nadahnjuju svojim izvornim kolačima i njihovom kvalitetom. Zadovoljni smo jer će na Interslastu biti sudionici iz cijele Hrvatske, od Slavonskog Broda do Splita i do Istre.
– Ove godine imamo premijeru nekoliko izvornih kolača od kojih će neki zasigurno biti zaštićeni ne samo na području Hrvatske nego i u Europskoj uniji! – zadovoljna je Štefica Gulija, članica stručnog žirija, vlasnica poznatih slastičarnica Tri užitka čije su slastice oduševile ljubitelje slastica iz Hrvatskog Zagorja. Ove godine ćemo po prvi puta široj javnosti predstaviti svatovsku pogaču koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja, te stubičku težačku pogaču autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice. Članica Babičnih kolača Štefica Filipaj iz Krapinskih toplica priprema prezentaciju zagorske pogače. Uz to pripremamo i premijeru novigradske pogače, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

POSEBNO OCJENJIVANJE DOMAĆIH POGAČA
-Domaće, hrvatske pogače su vrlo zanimljivi i originalni kolači! – rekao nam je Dražen Đurišević, član žirija Interslasta. Zato smo odlučili da će ove godine biti posebno ocjenjivanje hrvatskih pogača, ali će žiri biti sastavljen od inozemnih slastičara koji će nazočiti Interslastu. Zanima nas što stranci misle o našim pogačama. Svakako treba dodati da će premijeru na Interslastu imati podravske kremšnite koje radi Draženka Mihoković iz podravskog mjesta Delovi, ujedno predsjednica Udruge žena Delova. Ona će predstaviti publici kašnjake, tipične i stare kolače sjeverozapadne Hrvatske, ali udomaćene u Podravini koji kreću zaštitu po zemljopisnoj izvornosti. Sudionici će moći kušati bregofsku pitu koja je već zaštićena u Hrvatskoj, a predstavit će je Udruga žena iz Koprivničkih Bregi, zatim izvrsnu podravsku (virovsku) mazanicu koju će predstaviti Društvo žena Virje (zaštićena je na razini Hrvatske), sudionici će po prvi puta konzumirati vrbovečku peru koju predstavljaju Vrbovčani, te izuzetnu slasticu vidovečki gibanik koji će pripremiti Ivanka Lonjak predsjednica Udruge žena Vidovca. Članice Udruge žena Goričko srce predstavit će različite inačice najpopularnije slastice, a to su štruklji.
Interslast ove godine nudi pravu reviju izvornih, hrvatskih kolača. Ovaj kongres je postao nezaobilazan događaj u preferiranju hrvatske i svjetske slastičarske baštine. To je susret struke i entuzijazma kojeg pri spravljanju slastica ne nedostaje. Budući da će u programu biti predavanje o licitarima i medičarima organizator je pozvao obrt Zozolly vlasnice Vlaste Hubicki iz Marije Bistrice koji će prezetnirati svoje proizvode.
Posebno je zanimljiva izložba slastičarskih starih alata, strojeva, knjiga, brošura i starih slastičarskih receptura starijih više od 100 godina s kojima se ponosi kolekcionar Zlatko Puntijar.

 

Izvor: Robinson
 

Related Posts