IKA, Kulinarska olimpijada: Hrvatska repezentacija vratila se sa četiri brončane i jednom srebrnom medaljom

by Pekarski Glasnik


Od 22.-26.10.2016. održana je još jedna Kulinarska olimpijada, koja se kao najveće kulinarsko natjecanje na svijetu održava svake 4 godine u sklopu sajma IKA u Erfurtu u Njemačkoj.

Hrvatska je i ovog puta imala svoje predstavnike koji su se noćas vratili sa osvojene četiri brončane i jednom srebrnom medaljom.

 


Najveće iznenađenje od hrvatskih predstavnika bio je najmlađi član ekspedicije, Marin Sambolek koji je sa nepunih 18 godina osvojio srebrnu medalju u kategoriji Kulinarska umjetnost. Za predstavljanje na Olimpijadi morao je osmisliti 4 različita finger food-a, i svečani menu od 5 slijedova. Uz pomoć i savjete iskusnijih kolega, Sambolek je posljednjeg dana natjecanja izložio svoje radove te za njih bio nagrađen srebrnom medaljom na veliku radost ostalih članova reprezentacije.


 


 


U istoj kategoriji brončane medalje osvojili su Zoran Herman, Rozalija Neralić i Ante Ojdanić.


Četvrtu broncu za Hrvatsku donio je Ivan Đukić u kategoriji „Carving uživo“ u kojoj je imao zadatak u 3 sata rada pred publikom osmislit aranžman od voća i/ili povrća.
Uz broncu, Đukić je sa svojim radom u kategoriji Kulinarska artistika zavrijedio i diplomu baš kao i njegovi kolege Zlatko Novak i Marijan Bošnjak.


 


Sa diplomom su se vratili i Nikolina Lončar u kategoriji „Slastičarska artistika“ kojoj je samo pola boda nedostajalo do medalje te Regionalni tim Varaždinske županije za predstavljanjme hladnog stola.

Najbolji kuharski tim na svijetu je Singapur, koji posljednjih godina podiže letvicu te zadaje glavobolje nordijskim zemljama koje su u pravilu osvajala prva mjesta posljednjih 20-ak godina.

Ova kuharska olimpijada bila je najveća i najuspješnija do sad od svog prvog izdanja davne 1900. godine.
Ove godine sudjelovalo je preko 2000 kuhara i slastičara iz 59 zemalja svijeta, a njihove je radove uživo vidjelo 28000 posjetitelja. 30-ak članova ocijenjivačkog suda imali su nezahvalan zadatak ocijeniti desetke tisuća radova najboljih kuhara na svijetu. Oni su kriterije suđenja podigli tako da su se ove godine samo rijetki i uistinu savršeni radovi vrednovali zlatnim odličjem.

 

…još nekoliko delicija koje su pripremili hrvatski raprezentativci:

 

 

 

 

 

 

Više o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici: http://www.olympiade-der-koeche.com/en.html

 

Related Posts