Lesaffre Adriatic d.o.o..: Razni savjeti o dizanom tijestu

by Pekarski Glasnik
Profile

Kada je tijesto dovoljno uzašlo?
Pritisnite ga prstom. Ukoliko ostane vidljiva udubina tijesto je dovoljno naraslo.

Što učiniti da dizano tijesto uspije?
Da bi vam dizano tijesto dobro uspjelo, točno se pridržavajte recepta jer se količina kvasca povećava ovisno o tome ima li više ili manje brašna, oraha, masnoće, jaja i dr. Toplina je jedan od uvjeta da tijesto uzađe pa je važno da svi sastojci budu sobne temperature. Brašno prosijte da se prozrači pa će se tijesto lakše dići.

Je li potrebno tijesto pustiti da se diže više puta tijekom pripreme?
Da! U pravilu, kvasac se diže tri puta. Prvi put u mlijeku ili vodi s dodatkom brašna i šećera (ili samo šećera), drugi put u izrađenom tijestu, a treći put prije samog pečenja tijesta. Tako će biti najrahlije nakon pečenja!

Kada koristiti koju vrstu brašna?
Često je sasvim svejedno da li se upotrebljava oštro ili glatko brašno no ima nekih zlatnih pravila: za palačinke, na primjer, uzima se oštro, a za lagana pečena tijesta glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač ili pecivo, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga. Škrobno brašno stavlja se ako se želi dobiti osobito lagano tijesto.

Zašto se ponekad događa da se tijesto ne digne?
Prvo i osnovno: u prostoriji u kojoj radite ne smije biti hladno jer inače od kruha i kolača neće biti ništa. Zašto je tome tako? Naime, kvasac voli sobnu temperaturu. Neka stoga sve namirnice, kao i posude koje upotrebljavate budu sobne temperature. Tako se kvasac neće šokirati ako dođe u dodir s hladnom posudom.

Može li se dizano tijesto 'predignuti'?
Da, tijesto se može i 'predignuti'. To znači da je predugo stajalo. Naime, tijekom dizanja tijesta kvaščeve gljivice rastu i proizvode ugljični dioksid i alkohol. Ako se tijesto predugo diže, alkohol se pretvara u octenu kiselinu, uslijed čega tijesto postaje kiselo uslijed čega poprima i specifičan kiseli miris. Od takvog tijesta ne treba praviti ništa, odnosno treba ga baciti, jer u pečenju ne naraste.

Zašto se u pojedina pržena dizana peciva dodaje alkohol?
Dodavanjem alkohola u tijesto za pržena dizana tijesta kao što su fritule ili krafne povećava se učinak djelovanja kvasca.

Smije li se dizano tijesto staviti peći u maksimalno zagrijanu pećnicu?
To baš i nije dobra ideja jer ako se tijesto stavi u prevruću pećnicu može pasti. Kad tijesto stavimo u pećnicu, zbog topline se širi zrak koji se nalazi u tijestu i zbog toga tijesto raste. Kad se zrak više zagrije, mjehurići zraka puknu i izađu iz tijesta. Ako je tijesto u prevrućoj pećnici, naglo se digne, zrak izađe prije nego što su se čestice smjese zapekle, pa kad se tijesto izvadi iz pećnice, ono padne.

Koji je najbolji način pečenja dizanog tijesta?
Dizano tijesto nakon drugog odmaranja odmah stavite u pećnicu da se peče. Dizana tijesta nakon pečenja ostavite da odstoje u kalupu, potom istresite iz kalupa i ostavite da se ohlade na rešetki. Kolače iz lima ostavite da odstoje zajedno s limom na rešetki dok se ne ohlade. Sitna peciva skinite s lima i ostavite da se ohlade na rešetki ili poroznoj podlozi.

Može li se dizano tijesto pripremiti za čuvanje u zamrzivaču i kako?
Preradite dizano tijesto kao i obično u npr. peciva, perece ili tijesto za picu. Nemojte ostavljati da se digne drugi put već ga odmah zamrznite. Kad odleđujete tijesto ostavite ga da se potpuno odledi na sobnoj temperaturi i pustite neka se digne na toplom mjestu sve dok se vidno ne poveća. Pecite kako je navedeno u receptu.

Kako zamrznuti pečena peciva od dizanog tijesta?
Iako su dizana peciva najukusnija su svježa ona se pečena mogu zamrznuti pa odmrznuti. Potrebno ih je odlediti na sobnoj temperaturi u odgovarajućem pakiranju i ponovno kratko zapeći na odgovarajućoj temperaturi pečenja (prema receptu).

Kako spriječiti lijepljenje tijesta za ruke prilikom miješenja dizanog tijesta?
Ako se tijesto mijesi ručno ili oblikuju oblici od dizanog tijesta, često se dogodi da se zalijepi za ruke. Da bi to spriječili ruke treba namazati sa uljem ili maslacem. Onda stvarno ide glatko i bez problema. Isto tako možete ruke posipavati povremeno manjom količinom brašna koja neće bitno utjecati na recept i vrstu peciva.

Mogu li se dizano tijesto i peciva učiniti još rahlijim?
Dizano tijesto bit će još rahlije i sočnije ako količinu mlijeka zamijenite sa jogurtom ili kiselim vrhnjem. Ovo je također koristan dodatak tijestu koje se prži u ulju jer na taj način neće upiti toliko masnoće u sebe.

Zašto je brašno potrebno držati na hladnom i prozračnom a ne toplom mjestu?
Ne držite nikad brašno na toplom mjestu jer se od topline brašno “znoji”, stvaraju se grudice i može postati pljesnivo.

___________________________________________________________________________________________


 

Related Posts