INTERSLAST 2024.: održan 13. kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

by Davorka

“Interslast” Međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva održan je 15.10.2024. godine, u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama. Okupio je oko 320 sudionika iz Hrvatske i 5 stranih zemalja (Sjedinjene Američke Države, Paragvaj, Japan, Australija i Slovenija).

Župan Željko Kolar svečano je otvorio Interslast i poručio: „Ovo je manifestacija koja okuplja širok spektar sudionika, od najboljih hrvatskih kuhara i šefova do stranih vrhunskih šefova koji će iskustva i neke svoje tradicijske kolače predstaviti ovdje u Hrvatskoj. Istaknuo je da učenici ugostiteljskih škola sa svojim profesorima ovdje mogu pogledati i prokomentirati kolače i vidjeti koje su razlike ili velike tajne malih majstorica i majstora kuhinje kod pripremanja specijaliteta. Također je najavio da će se u Regionalnom centru kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Zabok povećati upisne kvote za slastičare.

Direktor nakladničke tvrtke “Robinson” Stjepan Odobašić istaknuo je kako su već 11 godina u Zagorju zbog izvrsnih domaćina te tom prilikom zahvalio županu Kolaru na kontinuiranoj podršci i pomoći. “Nositelji ove priče su gospođe iz raznih seoskih sredina koje imaju recepte svojih baka i koje će ovdje pripremiti te kolače i svi će ih moći kušati. Nažalost, sve je manje mlađih generacija koje naginju pripravcima tih domaćih kolača, tako da smo posebno ponosni što smo uspjeli dovesti gospođe ih pet hrvatskih županija. Ovdje su i neke škole kojima je to stručna ekskurzija, a ove godine na radionici smo naglasak stavili na Zagorje pa će ove godine i nastavnici i učenici iz cijele Hrvatske vidjeti kako se rade zagorski licitari. Ovdje imamo i zagorske igračke i to zato što u svijetu vlada trend da se u slastičarne postave domaće igračke i onda, budući da su djeca najbrojniji posjetitelji slastičarni, oni se s njima igraju, a mi smo ovdje željeli preferirati te domaće drvene igračke“, poručio je Odobašić.

Predsjednik ocjenjivačke komisije Hrvatskog kuharskog saveza Miroslav Dolovčak istaknuo je problematiku slastičarstva. “Ovo je promocija slastičara kojih nedostaje u Hrvatskoj. Kuhara još možete naći, ali slastičara vrlo teško. Sve više slastičarnica se zatvara pa onda ni učenici nemaju kamo na praksu. Moramo se snalaziti na sve moguće načine.
Danas ćemo pak ocijeniti prvo izgled jer oko prvo gleda, onda jesu li svi sastojci zastupljeni po receptu i okus koji prevladava. Na ocjenjivanju su pita od maka i oraha, zvjezdice, lincer, šapice koje su tradicionalno kolači koji se rade kod nas“, rekao je Dolovčak.

 

Glavna tema ovogodišnjeg kongresa izvorni su slastičarski proizvodi u svijetu.

U sklopu sajma održano je i natjecanje podijeljeno u tri natjecateljske kategorije:
1. pite s orasima i makom,
2. zvjezdice (linzeri)
3. medvjeđe šape (madaleinsi).
Svaki natjecatelj je morao za žiri izložiti: 10 komada pite s makom ili s orasima, 10 komada zvjezdica ili 10 komada medvjeđih šapa ili madaleinsa iz kategorije koju je prijavio.


Predavanja

Mnogobrojnim gostima obratio se Jerko Penić iz Podravke, koja je na ovom kongresu predstavila  „Dolcela“ kremasti svijet proizvoda za profesionalce.

Nakon predavanja dr.sc. Iris Biškupić-Bašić na temu Medičari/licitari – ponos hrvatske slastičarske baštine, autorica radionice i vlasnica Medičarsko-svjećarskog obrta Zozolly iz Marije Bistrice Vlasta Hubicki kroz radionicu licitara i medenjaka predstavila je cjelovitu izradu licitara – od izrade tijesta, modlanja, pečenja, lijepljenja, želatiniranja do oslikavanja.


Prof.dr.sc. Valerije Vrček
kroz svoje je predavanje otkrio kako zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 240 do 350 °C dolazi do termičkog raspada teflona i razvijanja otrovnih para, pa je suprotno očekivanjima, teflon materijal koji ne podnosi temperature pri kojima se priprema hrana!

Izv.prof.dr.sc. Jana Šic Žlabur održala je predavanje na temu Zamrzavanje jagodastog voća – Da ili Ne? Razotkrivanje istine i prednosti brzog zamrzavanja jagodastog voća.


Izložbeni dio kongresa

U izložbenom dijelu kongresa postavljena je stalna prodajna izložba zagorskih, drvenih igračaka koje mnoge slastičarnice stave u poseban prostor za mališane. Ivana Šuštić i Lovro Fijan vlasnici su I.M.L. obrta za izradu drvenih igračaka iz Marije Bistrice i najmlađi majstori izrade tradicijskih drvenih igračaka.

Svoju ponudu plastične ambalaže za slastičarstvo predstavila je tvrtka Petrek d.o.o. iz Zaprešića.

Pekarski glasnik predstavio je ponudu Torti od stiropora i najavio sajam sladoledarstva, slastičarstva, pekarstva, čokolade i kave SIGEP Rimini, koji će se održati od 18.-22.01.2025. godine.

 



Izvorni hrvatski kolači

Izvorne Hrvatske kolače predstavilo je 14 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Karlovačke i Zagrebačke županije – Udruga Žena Novigrad Podravski, Udruga žena Preslica Sračinec, Društvo žena Virje, KUD Klenovnik Udruga žena Klenovnik, Udruga žena Delovi, Udruga žena Otočka, Udruga žena Vidovec, Udruga žena Vinica – Koprivnica, Udruga žena Koprivnički Bregi, Udruga žena Vrtnjakovec – Krapinske Toplice, Udruga žena Oroslavje, Udruga žena Šemovci, Udruga žena Lepoglavski pušlek – Lepoglava, Udruga žena Peteranec te Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg Koprivnica.


Prezentacije

Ruža Gregurev iz Zadruge PESLA pripremila je predavanje za sve slastičarske kreativce kojima je kvaliteta sastojaka temelj za izradu raznovrsnih slastica.
Istaknula je da Pesla već 86 godine povezuje male obrtničke pekare i slastičare s istom misijom: ostati aktivan centar zaštite i promicanja interesa pekarske i slastičarske struke kroz razna djelovanja: nabava sirovina, alata i galanterije te distribucija do proizvodnih pogona, organizacija edukativnih programa i edukativnih događanja.
Predstavili su dio proizvoda Veliche čokolade, dekor mase, jestive košarice, macaronse, voćne nadjeve...


Da se slastice mogu pripremiti s egzotičnim voćem pokazao je Ivan Šulog iz poduzeća Šulog d.o.o. koje se od 1996. godine bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća, jedinog takve vrste u Hrvatskoj.


Vidovečki gibanik
tradicionalno je težačko jelo vidovečkog kraja čiji se način pripreme razlikuje od osobe do osobe što mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije, a jedan od načina pripreme predstavile su Ivanka Lonjak i članice Udruge žena Vidovec.

Iz daleke Australije stigla je Snježana Bošnjak i otkrila tajne izrade carrot cakea, odnosno kolača/torte od mrkve.

Pred sam kraj kongresa, Interslast je  preko domaće tradicije otputovao  do one japanske – Maki Nagayoshi vlasnica je japanskog restorana koja je kroz radionicu daifuky mochi predstavila japansku slasticu koja se sastoji od malog okruglog mochija punjenog slatkim nadjevom. Ova posebna slastica oduševila je prisutne.


Na kraju možemo zaključiti da je Interslast i ove godine potvrdio status „najslađeg“ mjesta u Hrvatskoj. Okupio je velik broj sudionika koji su puni dojmova i s korisnim informacijama (sa svojom kutijom slastica :)) otišli u sunčani dan i s nestrpljenjem čekaju sljedeći 14. Interslast koji će se održati 14.10.2025. ponovo u hotelu Well u Tuhlju 🙂

Related Posts