Lesaffre Adriatic d.o.o.: Melasa nije otpad

by Pekarski Glasnik

Melasa, važna sirovina za proizvodnju kvasca, ne smije se koristiti za proizvodnju naprednih biogoriva!

Melasa je nusproizvod proizvodnje šećera i služi u prehrambenoj industriji za uzgoj kvasaca raznih vrsta. S melasom, kao neophodnom sirovinom za proizvodnju kvasca, piva, vina, stočne hrane i mnogih drugih proizvoda, radi oko 3.100 zaposlenika u 23 zemlje članice EU. Za proizvodnju 1 t kvasca za komercijalne svrhe potrebno je 1,5 t melase. EU se već suočava s nedostatkom melase i bilo kakvo smanjenje tržišta melase imalo bi drastične posljedice za proizvodnju kvasca u Europi. Do toga može doći ako EU doda melasu na popis sirovina koje se koriste u proizvodnji naprednih biogoriva.

  • Direktiva EU o biogorivima (2015/1513) definirala je novu kategoriju biogoriva – napredna biogoriva proizvedena od otpada.Novim prijedlogom Komisije za direktivu RED II (Postupak 2016/0382 (COD)) melasa je dodana na popis sirovine koje se koriste u proizvodnji naprednih biogoriva (Aneks IX, Dio B), čega prije nije bilo.
  • Europska industrija kvasca protiv ovoga snažno prosvjeduje jer u direktivi EU obiogorivima (2015/1513) jasno stoji da se napredna biogoriva proizvode od otpada.
  • Melasa je zajednički nusproizvod proizvodnje šećera, koji proizvođači šećeranikada ne odbacuju. Zato se, prema kriterijima direktive o otpadu (Direktiva 2008/98 / EZ), u ovim okolnostima ne može smatrati „otpadom“. Melasa bi se primarno trebala koristiti za proizvodnju hrane i stočne hrane.
  • U Europi proizvode koji sadrže kvasce dnevno konzumira oko 475 milijuna stanovnika, pa je industrija kvasca u EU jedna od najvažnijih europskih grana gospodarstva. Industrija kvasca u EU je kružna ekonomija, a članovi COFALEC-a aktivno koriste napredne tehnologije za daljnje poboljšanje održivosti industrije. Međutim, ovakva regulacija EU predstavlja egzistencijalnu prijetnju za ovaj sektor.
  • Ako se melasa uvede kao sirovina za proizvodnju naprednih biogoriva, povećat će se korištenje melase u tom segmentu a  smanjit će se dostupnost za tržišta hrane i hrane za životinje, a time i proizvodnju kvasca koja već teško zadovoljavaju potrebu za melasom. Također, ako se cijena melase poveća, ova direktiva u  ovom trenutnom obliku, ugrožava opskrbu industrije kvasca ovom ključnom sirovinom. Budućnost industrije kvasca u EU može biti ugrožena.

 

Kvasac i melasa.pdf…

_______________________________________________________________________________

Za više informacija molimo kontaktirajte: Aurora Bescond, glavna tajnica COFALEC-a  +33 6 70 58 08 81 ili bescond@cofalec.com

Organizacija COFALEC: Konfederacija europskih proizvođača kvasaca (COFALEC) predstavlja interese industrije kvasca u EU. Naš je cilj osigurati da politika EU podupire konkurentnost i održivi razvoj naše industrije.
Za više informacija posjetite www.cofalec.com  i www.molassesforfood.eu

_______________________________________________________________________________

 

Related Posts