Interslast 2019.: Hrvatski med u hrvatskim slastičarnicama

by Pekarski Glasnik

U utorak 15.10.2019. u Termama Tuhelj je održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva na kojem su se okupili profesionalni i hobi slastičari iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Tunisa, Turske, Italije, Nigerije i Irske kako bi razmijenili iskustva te pokazali svoja slastičarska umijeća i nacionalne slatke delicije. 

 
Središnja tema ovogodišnjeg, osmog po redu, Intreslasta je med, pa je održan niz predavanja i panela posvećen toj namirnici.


Organizator događanja Stjepan Odobašić u uvodnom je dijelu naglasio da se u Hrvatskoj već dugi niz godina zapostavljaju izvorni proizvodi u kojima leži pravo bogatstvo, a med je jedan od takvih proizvoda.
“Treba se boriti protiv toga da nam dolaze kojekakvi patvoreni medovi iz drugih država. To nije ništa čudno, jer je na području EU-a 30 posto meda sumnjive kvalitete. Dakle, hrvatski med u hrvatskoj slastičarnici i bit ću sretan kada ću nakon ovog kongresa u nekoj slastičarnici vidjeti da piše ‘naši kolači su spravljeni s hrvatskim medom'”, kazao je Odobašić.
Dodao je da je na Interslast ove godine stiglo oko 300 sudionika iz cijele Hrvatske – od Osijeka do Dubrovnika.

Prilikom otvorenja predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško naglasio je da hrvatski proizvođači meda mogu proizvesti dovoljne količine da zadovolje ukupne potrebe slastičara u Hrvatskoj, a procjenjuje da dio meda može i u izvoz. Osvrnuvši se na ovogodišnji Interslast, smatra da je dobrodošao slastičarima,  da upoznaju nove tehnologije i svjetske trendove.

Predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin kazala je da slastičarstvo više nije samo ispeći kolač i poslužiti ga, već je to prava umjetnost, ukazavši na važnost educiranja mladih slastičara.
“Slastičarstvo kao struka je sada visoko cijenjena u društvu. Zato bih rado da imamo što više mladih slastičara, no relativno mali broj mladih se teško odlučuje krenuti u slastičarstvo. U proizvodnji slastica ljudi moraju biti virtuozi”, istaknula je Lukin.

PREDAVANJA
U nastavku kongresa mr. sc. Matjaž Žigon, direktor MŽConsulting predstavio je sajam SIGEP Rimini 2020. i pozvao prisutne da posjete ovaj vodeći svjetski sajam slastičarstva.
 
Slijedio je niz zanimljivih predavanja o problemima s jeftinim uvoznim medom i nastojanjima hrvatskih pčelara za isticanje kvalitete i prednosti Hrvatskog meda kako bi bio što prisutniji u proizvodnji slastica.

Pesla – pekarsko slastičarska zadruga predstavila je široku paletu svojih proizvoda: dekor mase, glazure, biskvi mix, čokolade i ambalažu…

 
Na izlagačkim štandovima svoje proizvode predstavili su i:
Podravka…

 
Project trade d.o.o.: profesionalna oprema za slastičare…

   
Petrek d.o.o.: plastična ambalaža za slastičarstvo…


PRO-DG d.o.o.: centar proizvoda za pekarstvo, slastičarstvo i ugostiteljstvo…

Exotic king: egzotično voće i povrće…

 
Torte od stiropora…

 
Predstavljene nacionalne izvorne slastice
U dijelu u kojem se predstavljaju internacionalne izvorne slastice posjetitelji kongresa vidjeli su izradu starinske medvene pite iz Podravine, zatim tradicijskih i izvornih medenjaka Hrvatskog Zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarske smokvenjake, nigerijski puff-puff s medom što je vrsta afričke slastice nalik f ritulama.
 
Tu su i austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Gosti iz susjedne Slovenije pokazali su kako se radi slovenska potica, koja je nedavno zaštićena u EU. 


Natjecanje
Posebna zanimljivost kongresa bilo je slastičarsko natjecanje u pripremi slastica odnosno torti s medom, medenjaka i pita od meda. U natjecanju je sudjelovalo 95 ekipa u tri kategorije:
Pastry cup of croatia – natjecanje slastičara seniora alpe adria i zemalja ex yu

Artslast – natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola hrvatske,slovenije i ex yu


Cromed – natjecanje u spravljanju najboljih medenjaka i pita

Related Posts