Data bak d.o.o.: Uspješno završen projekt “Komercijalizacija inovativnih proizvoda tvrtke Data-bak provedbom aktivnosti inovacija procesa”

by Pekarski Glasnik

 

Komercijalizacija inovativnih proizvoda tvrtke Data bak provedbom aktivnosti inovacije procesa
 KK.03.2.2.06.0039

 

Nositelj projekta: Data-bak d.o.o.
Ukupna vrijednost projekta: 8.119.237,23 kn
EU udio u financiranju projekta: 3.251.693,61 kn
Razdoblje provedbe projekta: 10. kolovoza 2020. – 10. kolovoza 2022.
Voditelj projekta i kontakt osoba: Goran Kolarić, goran.kolaric@data-bak.hr  

DATA-BAK d.o.o. se bavi proizvodnjom poboljšivača i gotovih koncentrat – smjesa za pekarsku industriju, a na tržištu je prisutna od 1994. godine.
HACCP sustav uveden je i certificiran 2003. godine. Na taj se način povećala briga o kvaliteti i sigurnosti proizvoda u svim fazama razvoja, proizvodnje i distribucije. Sustav omogućava prepoznavanje svih kritičnih točaka u svakom koraku prizvodnog procesa te provjeru i nadzor kako bi se opasnosti za zdravstvenu sigurnost svele na najmanju moguću mjeru.
Pekarski dodaci i koncentrati rezultat su vlastitog inovativnog rada na obradi žitarica tehnologijom preželatinizacije, tostiranja, prženja i mikrobiološkoj fermentaciji pomoću odabranih sojeva kvasaca i bakterija.

Tvrtka Data-bak d.o.o. je  10. kolovoza 2020. godine započela s provedbom projekta “Komercijalizacija inovativnih proizvoda tvrtke Data-bak provedbom aktivnosti inovacija procesa“ koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta je uspješno završena 10. kolovoza 2022. Projekt se provodio sukladno pravilima Javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Inovacije u S3 područjima“ te je podlijegao propisima primjenjivim na upravljanje i korištenje sredstava temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo razine 1 (PT1) je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a Posredničko tijelo razine 2 (PT2) je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Cilj projekta bio je inovirati 3 poslovna procesa (proizvodnja, kontrola kvalitete i nabava) te osigurati uvjete za uspješnu komercijalizaciju 2 grupe inovativnih proizvoda na globalnom tržištu – koncentrata za proizvodnju pekarskih proizvoda i koncentrata za proizvodnju konditorskih proizvoda (proteinskih pločica).

Svrha projekta bila je stvoriti organizacijsko-procesne preduvjete za plasman 2 inovativna proizvoda na tržište – koncentrata za proizvodnju pekarskih proizvoda od cjelovitog zrna kukuruza i ječma te koncentrata za proizvodnju proteinskih pločica.
Inovativnim načinom prerade dobiva se „superfood“ hrana bogata bjelančevinama i vlaknima prirodnog porijekla.
To je posebno korisno u prehrani dijabetičara, sportaša i osoba koje boluju od celijakije.

Cilj fizikalne modifikacije integralnih žitarica je dobiti drugačiji i nutritivno poželjniji  biokemijski sastav proizvoda koji ima bolja nutritivna svojstva.
Proizvodu se u cijelosti mijenja struktura škroba, vlakna postaju tzv. topljiva vlakna,  inaktiviraju se svi enzimi, a zadržavaju se gotovo svi vitamini i minerali, zbog čega nastaje nutritivno bogata struktura s finim okusima svojstvenim izvornoj žitarici.
Do završetka povedbe predmetnog projekta 10. kolovoza 2022., tvrtka je u svoje poslovanje uvela nove metode i tehnike proizvodnje, kontrole kvalitete i nabave, omogućila proizvodnju novih proizvoda te inovirala i osigurala tehničke kapacitete za odvijanje 3 ključna poslovna procesa tvrtke.

Rezultati projekta su sljedeći:
•    Novoprerađene integralne žitarice koristit će se u našoj proizvodnji pekarskih koncentrata, a u skorom roku se očekuje uspješan tržišni plasman proizvoda Integral-corn.
•    U planu su daljnje aktivnosti usmjerene na razvoj punozrnatih i pivskih koncentrata te primjena proizvoda u konditorskoj i tjesteničarskoj industriji.
•    Uspješnom realizacijom predmetnog projekta ostvareni su svi nužni preduvjeti za uspješnu komercijalizaciju inovativnih proizvoda tvrtke, kako na domaćem tržištu, tako i u inozemstvu.
•    Predmetnim projektom tvrtka doprinosi većoj dostupnosti zdrave prehrane na bazi domaćih sirovina.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Više informacija na:
www.strukturnifondovi.hr
https://strukturnifondovi.hr/vazni-dokumenti-operativni-program-konkurentnost-i-kohezija/

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Data-bak d.o.o.
 

 

 

Related Posts