Ireks Aroma: Proizvodi bez glutena

by Pekarski Glasnik

 Glutenfree ireks


Zašto proizvodi bez glutena?

ŠTO JE GLUTEN I ZAŠTO koristiti PROIZVODE BEZ GLUTENA?
Pekarski proizvodi osnovna su i svakodnevna prehrambena namirnica za veliki broj ljudi. Stoga je važno osobama koje boluju od celijakije i hranom ne smiju u organizam unositi gluten ponuditi alternativu za obične pekarske proizvode koji sadrže gluten. No pekarski proizvodi bez glutena nisu više alternativa samo za prehranu osoba koje boluju od celijakije. Izbjegavanje glutena u prehrani aktualna je tema i postaje trend zbog poznatih javnih osoba koje prakticiraju život bez glutena.
 
Omogućimo svim potrošačima i kupcima da sami i svjesno odluče kakvu će hranu jesti i ponudimo im odgovarajući i ukusni asortiman pekarskih proizvoda bez glutena.
 
Potpuno uživanje u proizvodima bez glutena
Proizvodi bez glutena dio su posebnog načina prehrane za osobe koje boluju od celijakije i one koji su izabrali prehranu bez glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u nekim žitaricama i značajna je kod pečenja pekarskih proizvoda. Radi glutena tijesto se bolje obrađuje, a pekarski se proizvodi lakše konzumiraju radi rahlosti sredine.
 
Celijakija – činjenice
Celijakija je kronična bolest tankoga crijeva do koje dolazi zbog netolerancije na gluten. Unose li osobe koje boluju od celijakije pak namirnice koje sadrže gluten, resice tankoga crijeva se oštećuju, probava se uništava te se pojavljuju različiti simptomi koji imaju negativan utjecaj na opće stanje organizma.
 
Liječenje
Izbjegavati cijeli život konzumiranje namirnica koje sadrže gluten. Na taj se način regeneriraju resice tankoga crijeva i simptomi nestaju.
 
ŠEST GLAVNIH TOČAKA U PEKARNICI
1. U pekarnici isključiti mogućnost kontakta sirovina koje sadrže gluten. Stoga se preporučuju odvojena područja pripreme proizvoda bez glutena i konvencionalnih pekarskih proizvoda.
2. Ako takvo razdvajanje nije moguće, trebao bi se uzeti u obzir barem vremenski faktor u pripremi proizvoda bez glutena. Prije početka proizvodnje radne površine i oprema moraju se vrlo temeljito očistiti. Stoga bi se proizvodi bez glutena trebali uvijek proizvoditi prije korištenja sirovina koje sadrže gluten.
3. Kod pripreme pekarskih mješavina neophodno je dodati sastojke poput ulja, soli, kvasca i vode. Te sirovine trebaju se skladištiti i koristiti odvojeno od mjesta proizvodnje pekarskih proizvoda koji sadrže gluten (tako se izbjegava kontaminacija glutenom).
4. Svakako je potrebna posebna peć ili pećnica za pekarske proizvode bez glutena jer i vrlo mali ostaci brašna također mogu sadržavati znatnu količinu glutena.
5. Izbjegavanje kontaminacije glutenom mora biti zajamčeno i nakon proizvodnje pekarskih proizvoda bez glutena. To uključuje hlađenje, pakiranje, skladištenje i prodaju.
6. Korištenje Ireksovih mješavina bez glutena jamči visoku sigurnost. Ireksove stopostotne mješavine već sadrže sve bitne sastojke.
Na taj način opasnost od kontaminacije glutenom zbog dodavanja brašnastih sirovina je isključena.
 
Zahtjevi za označavanje proizvoda bez glutena:

„Bez glutena“ znači da se u 100 kg proizvoda smije nalaziti manje od 2 g glutena (granična vrijednost u EU).
 
ŠTO MOŽETE OČEKIVATI OD IREKSA
Najveći stupanj sigurnosti – Ireksovo jamstvo
1. Upotrebljavaju se samo pažljivo odabrane visokokvalitetne sirovine bez glutena.
2. Proizvodnja se izvodi u posebnim zatvorenim spremnicima kako bi se izbjegla kontaminacija sirovinama koje sadrže gluten.
3. Svaka se proizvedena serija kontrolira u laboratoriju društva vezano na sadržaj glutena.
Ireksov asortiman najboljih sirovina bez glutena dosta je širok te u kombinaciji s inovativnim tehnologijama omogućava proizvodnju pekarskih proizvoda vrhunske kvalitete. Ireksove mješavine koje su razvili stručnjaci za područje pekarskih proizvoda bez glutena vrlo se strogo kontroliraju. Kao sposoban partner, IREKS proizvodi i nudi svojim partnerima mješavine bez glutena s velikim mogućnostima prerade i proizvodnje raznih proizvoda bez glutena. Vaši će kupci biti oduševljeni rezultatima pečenja.
 
Pečete li kruh, peciva, baguette, grickalice ili slastice – mi vam nudimo sigurna rješenja na svim područjima proizvodnje hrane bez glutena!
 
Savjetujte se s predstavnicima Ireksove terenske službe.
 
VAŽNO: UPOTREBLJAVAJTE SAMO NAMIRNICE ZA KOJE SE MOŽE DOKAZATI DA NE SADRŽE GLUTEN!

Proizvodi bez glutena koje Ireks Aroma ima u svojoj ponudi:

 

ireks singluplus SINGLUPLUS
Mješavina za izradu kruha bez glutena bogatog dijetalnim vlaknima. 
 ireks aglutenmix AGLUTEN MIX
Mješavina za izradu peciva bez glutena vrhunske pekarske kvalitete.   
 ireks browniemixglutenfree BROWNIE-MIX GLUTEN-FREE
Mješavina za izradu brownie kolača bez glutena, baš onakvih kakve volimo!   
 ireks spongemixglutenfree SPONGE CAKE-MIX GLUTEN-FREE
Mješavina za izradu biskvita bez glutena za najfinije kolače!   
 ireks muffinmixglutenfree MUFFIN-MIX GLUTEN-FREE
Mješavina za izradu muffina bez glutena, ukusni kao originalni!       
  MÜRBTEIG MIX
Mješavina za izradu ukusnih suhih čajnih kolačića.

Kontakt:
IREKS AROMA d.o.o.
Radnička cesta 37
10 000 Zagreb
Telefon:
Faks: +385 1 60 40 658
E-mail: ireks@ireks-aroma.hr

Related Posts